Fahyma Alnablsi lämnade Syrien för 29 år sedan, hon kom direkt till Tensta och här har hon stannat kvar. På Tensta konsthall arbetar hon sedan länge, hon är initiativtagare till och leder flera återkommande aktiviteter där.
 – Det finns många viktiga frågor, men lönerna borde höjas för vissa grupper och det skulle behövas både SFI och nya gymnasieskolor i Järva, säger Fahyma.

I Damaskus arbetade Fahyma som gymnasielärare och undervisade i statskunskap, hon har en examen i både pedagogik och ekonomi. Nu har hon gått i pension, men kommer att arbeta i två år till.

Om jag vore statsminister…

– Då skulle jag göra fler aktiviteter för barn och ungdomar och ge höjda löner till vårdpersonalen, polisen och lärarna. Det skulle bli mindre våld och polisen skulle arbeta mer från hjärtat om de hade bättre betalt. Inom sjukvården kämpade de särskilt hårt när det var corona, äldre hade det svårt och de behöver mer ömhet och ett bättre bemötande. Jag skulle lyssna på folkets klagomål och ha som en brevlåda dit folk kunde skriva direkt till mig. Dessutom skulle jag kontrollera domstolarna och företagen så att de gör sitt jobb på rätt sätt, bygga hus åt de hemlösa och se till att klyftorna mellan rika och fattiga minskar. 

Vilka frågor är de viktigaste i världen? 

 – Fred är viktigast, bort med kärnvapen och åtgärda bristen på vatten och utbildning. Flera människor i tredje världen har inte fått tillräcklig kunskap i skolorna och det på grund av fattigdom och diktatur. Många unga måste jobba istället för att gå i skolan för att kunna försörja sina familjer. I många diktaturer vill makthavarna att folk ska gå hungriga, så att de ska tänka på mat istället för på politik. Som i mitt forna hemland, där är det långa köer bara för att köpa bröd. Ingen ser dem och ingen bryr sig om dem, varken FN eller någon annan stormakt. Det finns pengar, men det kommer inte till folket. Att stoppa vapenexporten till fattiga länder är också viktigt. 

Vilka frågor är de viktigaste i Sverige?

 – När flyktingar kommer till Sverige så behandlas de till en början på ett fint sätt, men sedan börjas det. Så mycket byråkrati får många att må psykiskt dåligt. De hinner inte ens umgås med barnen i lugn och ro, utan måste hela tiden vara på språng. Det är nya regler, nya papper och nya dokument, nästan varje månad som skapar stress. Och alla dessa appar på nätet som barn använder hej vilt. Föräldrar har inte ens rätt att säga ifrån. Många är rädda att säga till sina barn för de blir skrämda av att Socialtjänsten blir inblandad. De vill bara skydda barnen, så det skulle behövas finnas någon lagstiftning för att kunna ge mer makt åt vuxna att sätta gränser i hemmet. 

Vilka är de viktigaste frågorna i din ort, Tensta?

 – Det skulle behövas byggas två gymnasieskolor i Tensta och Rinkeby. Dessutom borde de utveckla vuxenutbildningen, främst SFI, för att många måste resa långt. Problemen med råttor och nedskräpning är stora. Vissa delar av Tensta är jättefina och vissa hyresvärdar är verkligen duktiga, men andra områden är väldigt förfallna. Varför kan inte hyresvärdarna ordna lite fina grillträffar en till två gånger per år? Så får man träffa varandra och prata om hur man håller rent i sin närmiljö. Då kan man informera om att inte mata fåglarna på gatan, för då kommer alla råttorna. Jag skulle vilja dra igång städning med grannarna. Det är viktigt att hitta en bra balans angående information från hyresvärdarna till folk, även på andra språk. Kanske kunde vissa artiklar från Nyhetsbyrån Järva översättas till arabiska exempelvis. Det vore ingen dum idé, för det är många som inte förstår svenska språket så väl. 

Krista Sirviö

Inför valet i höst intervjuar Nyhetsbyrån Järva en rad Järvabor om vilka frågor de anser vara viktigast.

Print Friendly, PDF & Email