Det är en av de där riktigt heta sommardagarna. Fahyma Alnablsi drar sin dramaten från sin arbetsplats på Tensta konsthall, ner genom Nydalsparken och under motorlederna ut på Järvafältet.
– Där nere ligger Tensta fritidsträdgårdar sedan mer än 40 år tillbaka. Dit ska vi.

Koloniträdgårdarna består av 84 odlingslotter och Fahyma tar hand om lotten som tillhör Tensta Konsthall.
– Jag kämpade länge för att få den här lotten. Jag tänkte, att många som kommer från länder i krig mår dåligt psykiskt och då kan odling vara en bra verksamhet. Vi ville flytta lektionen från klassrummet ut i naturen.

Fahyma Alnablsi kom själv en gång från ett land i krig. Hon lämnade Syrien för 27 år sedan.
– Ja, jag kom direkt från Damaskus till Tensta och här har jag stannat kvar.

Annons:

På den här sidan är det jordgubbar, mangold, spenat, koriander…

Kolonilotten har en fin entré, en portal i trä ”Tensta konsthall” som man går in igenom.
– Här odlar vi potatis, där rödbetor, tomater och gurkor, i hörnet finns äppelträd och vi har även vinrankor. På den här sidan är det jordgubbar, mangold, spenat, koriander…

Hon fortsätter att rabbla namn på grönsaker och frukt, åtskilliga grödor växer på de 110 kvadratmetrarna. Många Tenstabor har med sig kunskap och erfarenhet av odling, men inte Fahyma.
– Nej, vi bodde inne i staden Damaskus. Där odlade vi ingenting. Jag har lärt mig här hur det fungerar.

Hennes första arbete i Sverige var som kokerska. Det var innan första dottern hade börjat på förskolan och andra dottern ännu inte var född.
– Då kunde jag inte laga mat. Mina systrar var förvånade och undrade hur jag kunde få ett sådant arbete. Men jag köpte en kokbok på arabiska och så lärde jag mig hur man gör.

Idag är Fahyma känd för sin goda mat. Tensta konsthalls personal vittnar ständigt om hennes kokkonst. På kolonilotten, under taket som kan ge skugga, bjuder hon mig på vegetariska dolmar av mangold, som smakar gudomligt.

På Tensta konsthall har Fahyma Alnablsi arbetat i åtta år. Hon sitter i receptionen, är initiativtagare till och leder flera av veckans återkommande aktiviteter. Två gånger i veckan ansvarar hon för språkkafét på Tensta konsthall. Volontärer tränar nyanlända, eller dem som inte lärt sig svenska även om de bott här länge, i svenska språket. Fahyma pratar arabiska med dem som vill lära sig arabiska, eller behöver träna för att tala bättre.

I Damaskus arbetade Fahyma som gymnasielärare

Hon är van att undervisa. I Damaskus arbetade Fahyma som gymnasielärare och undervisade i statskunskap, hon har en examen i både pedagogik och ekonomi.
– Jag lät evaluera mina betyg från Syrien och det saknades 40 poäng till en examen. Kanske läser jag till en master när jag har gått i pension, säger hon.

En gång i veckan ansvarar hon för projektet Medborgare till medborgare. Då tar hon emot människor som behöver hjälp att klara av den svenska byråkratin. Plötsligt ringer hennes mobil och samtalet är på arabiska.

Fahyma är ett levande medborgarkontor

– Det var en kille som ska söka svenskt medborgarskap, han kan inte fylla i blanketten.
Hon hjälper också till och medlar i familjekonflikter, tolkar och hjälper folk med vardagsbestyr. Fahyma är ett levande medborgarkontor.

Det var meningen att kolonilotten skulle skötas av deltagarna i språkkafét, men det mesta arbetet gör Fahyma själv.
– Jag har två killar som hjälper mig att vattna och sköta lotten. Men de flesta andra vill gärna äta grönsakerna, men inte göra så mycket.

Grannen på kolonilotten bredvid vattnar sina land och Fahyma bjuder honom på en kopp kaffe. De talar arabiska, grannen kommer från den del av Iran där man talar arabiska.

Även koloniföreningens ordförande kommer förbi och hälsar på. Han har bekymmer med nya direktiv från förvaltningen, som visst är missnöjd med fritidsträdgårdarnas ”utseende”. Alla tak måste bort och plastskydden också.
– Hur ska det gå till? Vi har fyra årstider här i landet, vi måste ha skydd, säger han.

Staden borde ta bort allt ogräs som växer högt utanför området

Fahyma Alnablsi håller med honom, det behövs tak över den lilla bod som de har på lotten. 
– Det staden borde göra är att ta bort allt ogräs som växer högt utanför området. Här innanför håller vi snyggt. Dessutom behöver vi gatlyktor och en toalett härnere. Det är viktigare frågor.

När vi går hemåt igen, efter både lunch och kaffe, är det eftermiddag och fortfarande hett. Fahyma bor i närheten av koloniträdgårdarna, hon kan se husen på sin gata på håll. Så ofta det blir tid över är hon nere på kolonilotten och rensar och fixar och donar.
– Åh, jag skulle kunna var där jämt, säger hon.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email