Åsa Nilsson Söderström sitter i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta och står på femteplats på Liberalernas alla listor i valet till Stockholms kommunfullmäktige.
– Jag tycker att politik är både roligt och väldigt viktigt och jag vill vara med och göra skillnad i samhället. Jag tror på varje individ och att varje individ ska ha möjlighet att skapa sig ett eget liv och få leva det liv man vill.

Men är det något parti som tycker annorlunda?

– Jo, det tycker jag. Liberalismen är så grundad i individen, medan både socialdemokrater, moderater och kristdemokrater pratar om kollektiv, de pratar om familjen eller klassen, medan liberalismen är den enda ideologi som utgår från individen.

Annons:

Namn: Åsa Nilsson Söderström
Ålder: 48
Yrke: projektledare på liberalernas biståndsorganisation
Bor: i Spånga
Parti: Liberalerna

Vilken är den viktigaste politiska frågan för dig?

– Jag tycker att man ska utgå från problembilden. Det största problemet i samhället idag är segregationen och det är så himla tydligt i Spånga-Tensta. De som växer upp i Tensta har andra förutsättningar och möjligheter än de som bor i Spånga. Det viktigaste sättet att åtgärda det är skolan. De bästa skolorna ska vara i Järva och det är en fråga vi prioriterar. Då kan man vända det hela. En bra skolpolitik är den bästa kriminalpolitiken också. Om man lyckas bra i skolan så lockas man inte lika lätt till kriminalitet.

Det var svårt att hitta en liberal från Järva, någon som bor längs blå linjen. De liberaler jag kände i Järva har lämnat partiet. Hur känns det?

– Ja, vi har haft fyra jättejobbiga år i vårt parti och förlorat många medlemmar i Rinkeby och Tensta. Det var så sorgligt och lite skämmigt också. Vi tycker att vi är det parti som har den bästa förortspolitiken, och i riksdagen har vi väldigt många som är födda utomlands. Vi är bra på integration i vårt parti, men här i Stockholm har vi misslyckats.

Ni förlorade medlemmar på grund av beslutet att Liberalerna kan tänka sig att regera tillsammans med SD.

– Nej, inte regera tillsammans. Vi kommer aldrig att sätta oss i regeringen med dem och vi kommer inte stötta en regering där de ingår. Däremot kan vi tänka oss att sitta i en regering som de stöttar.

Ni kommer alltså inte att kunna bilda en regering om SD kräver platser. Vad är viktigast, regeringsmakten eller principen att hålla SD utanför?

– Principen, absolut. De är ju en säkerhetsrisk. Men vi har sagt, 20 procent av folket röstar på dem, därför kommer vi att samarbeta och samtala med dem i alla sakfrågor.

Det var skälet till att så många lämnade partiet.

– Ja, och jag förstår det.

Men du valde att stanna kvar.

– Ja, jag stannade kvar. Jag vill förändra politiskt och jag tror att jag har bästa chans att göra det hos Liberalerna. Jag vet att det finns väldigt många bra människor i Liberalerna. I Stockholm är vi helt överens om att aldrig samarbeta med SD, så det kommer inte att hända på lokalt plan.

Johan Pehrsons politiska utspel om att tvååringar ska språktestas och om barnen inte talar svenska finns det risk att de omhändertas. Vad säger du om det?

– Det blev misstolkat tycker jag, för det ursprungliga förslaget är inte så dåligt. Det handlar om att om alla barn, som börjar skolan, ska kunna ta till sig kunskaperna behöver alla prata svenska. Ett bra sätt är att vara i förskolan och vi har ett problem här i Järva, det är för få barn som är i förskolan. Vi har jobbat jättemycket med det på stadsdelsnivå. Redan nu gör man ju språkbedömningar på BVC och om man upptäcker att barnet inte har möjlighet att lära sig svenska, så ska man uppmana föräldrarna att barnet ska gå i förskolan. Jag skulle hellre säga att vi ska ha obligatorisk förskola från tre års ålder. Det tycker jag är ett mer sympatiskt förslag.

Det stämmer dåligt överens med den liberala tanken om individens frihet och rätt till självbestämmande? 

– Ja, politik är ju hela tiden en avvägning mellan olika värden. Det är också ett värde att vi alla pratar samma språk och förstår varandra. Nu lever vi i olika världar och möts inte ordentligt. Då har vi svårt att skapa ett samhälle tillsammans.

Vad gör ni lokalt för klimatfrågan?

– Mycket, vi utvidgar våtmarkerna i Hjulsta, det är en klimatanpassning men också bra för miljön. – bra för miljön – Nu när skyfallen kommer oftare, finns det risk för översvämningar och då behöver man våtmarker och det också bra för djur och natur. Vi har också gjort Bällstaån renare, så nu är bävrarna tillbaka.

Varför ska folk rösta på dig?

– För att jag är en engagerad person som ser till att göra skillnad. Jag har varit engagerad i politiken i 30 år, jag vet hur det funkar. Jag brukar få saker gjorda.

Har du några ”skelett i garderoben”?

 – Det har jag säkert. Jag säger som Cecilia Malmström, har man inga hemligheter har man levt ett väldigt tråkigt liv.

Vad är det bästa med Järva?

– Människorna som bor här, det är människor som gör skillnad.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email