Mansur Jama är den Järvabo som är högst placerad på MIljöpartiets vallistor i Stockholm. Han står på plats nummer sex på partiets alla listor till kommunfullmäktige.
– Miljöpartiets är det enda parti som ser till helheten och tänker på framtida generationer.

Mansur väntar inne på det nyöppnade medborgarkontoret i Tensta. Vi går längre in i lokalerna, till biblioteket, för att kunna prata ostört.
– Jag bor här i närheten, huset precis bredvid, tillsammans med min familj.

Namn: Mansur Jama
Ålder: 42
Yrke: studerar på Yrkeshögskolan
Bor: i Tensta
Parti: Miljöpartiet

Mansur har bott i 22 år i Tensta, är idag fyrabarnsfar och blev aktiv i Miljöpartiet 2014.
– Innan jag bildade familj var jag inte så aktiv i politiken. Men när när du får familj börjar du tänka på dina barn. Jag vill bo kvar här i Järva och vill inte att de kriminella ska vinna över oss. Jag vill att det ska bli bra.

När Mansur var 20 kom han till Sverige från Somalia.
– I mitt gamla hemland sker översvämningar varje år och miljöproblemen är stora. Min ambition är att någon gång i framtiden kunna påverka situationen även i Somalia.

Alla ska känna sig trygga här i Järva och oavsett var man bor

Mansur Jama har suttit i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd sedan 2017, först som ersättare och sedan valet 2018 som ordinarie. Idag är han gruppledare för Miljöpartiet.

Vilken är den viktigaste politiska frågan för dig?

– För mig handlar det om att ge en röst åt dem som inte hörs i politiken och att kämpa för dem. Trygghet, alla ska känna sig trygga här i Järva och oavsett var man bor i Sverige. Det var ett lugnare samhälle när jag kom till Sverige. Vi har misslyckats med skolan och då är risken stor att hamna i kriminalitet.

Varför gick ni med på att sälja ut Tensta träff? Det fanns en hel del kritik mot det beslutet i föreningslivet.

– Sjävklart fanns det kritik, men det handlar om att skapa trygghet och ett levande Tensta. Sedan 2019 har Tensta träff stått tomt.

Blir det inte dyrt i längden för staden att betala hyra till ett företag som måste gå med vinst?

– Det var dyrt tidigare också, när Tensta träff stod tomt. Vi försökte behålla fastigheten så länge som möjligt,

Kan man lita på Miljöpartiet? Ni har suttit med Socialdemokraterna i regeringen och sitter med de borgerliga partierna i stadshuset.

– Ja, självklart kan man lita på oss. Om inte vi hade gått ihop med den borgerliga majoriteten i Stockholm hade SD fått makt och inflytande, och det ville vi inte.

Vi kan samarbeta med alla partier, förutom Sverigedemokraterna

Så om det står och väger i år igen, väljer ni det borgerliga blocket då också?

– Vår inställning är så här – vi kommer alltid jobba för att få igenom så mycket grön politik som möjligt och kan tänka oss att samarbeta med alla partier, förutom Sverigedemokraterna.

Varför ska folk rösta på dig?

– För att jag vill ge en röst till dem som annars inte hörs i politiken. Jag hoppas också kunna vara en förebild för de unga som bor här, ett bevis på att man kan bli vad man vill, även om man inte är född här.

Har du några ”skelett i garderoben”?

– Nej, inga alls.

Han skrattar åt frågan, och lägger till:
– Ja, parkeringsböter är oundvikligt här, ibland får man böter när man tror att man parkerat rätt. Men det var när jag var yngre, numera har jag inte ens bil, så nu slipper jag det.

Vad gör ni lokalt för klimatfrågan?

– Vi kämpar för att den unika natur vi har på Järva ska bevaras och vi vill plantera flera träd. I Stockholm har vi minskat koldioxidutsläppet ett ton per person. Vi vill att Stockholm ska bli klimatpositivt 2030, men det är svårt eftersom det är mycket trafik. I regionen vill vi sänka avgiften på SL-kortet.

Mest nöjd är jag med beslutet att förvaltningen flyttar tillbaka till Tensta

Vilken fråga har du drivit under dina år i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta?

– Mest nöjd är jag med beslutet att förvaltningen flyttar tillbaka till Tensta. Först var det meningen att förvaltningen skulle till Kämpingeskolan, men det blev för dyrt. Nu flyttar de inom kort in i det gamla servicehusets lokaler på Elinsborgsbacken. Det var faktiskt jag som föreslog att förvaltningen skulle flytta dit. Jag gick förbi en kväll och såg att huset stod tomt.

Vad är det bästa med Järva?

– Vi har så många olika kulturer och alla barn kan gå i förskolan. Vi kan leva sida vid sida, jag är stolt över min mångkulturellla stadsdel. Vi behöver inte åka utomlands för att äta gott. Om jag kommer in i kommunfullmäktige kommer jag att driva frågan om mer stöd till föreningslivet i Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email