Gårdagens sammanträde i Järva stadsdelsnämnd var det mest välbesökta på länge. På dagordningen var det besluten om IOP-avtal som ledde till intensiv debatt.
– Vi blev ledsna och förbannade, sade Stig Nilsson från Verdandi.
Alla IOP-avtal skrivs numera på tre år, något som föreningslivet önskat och inte varit fallet tidigare. Men missnöje fanns från flera föreningar när det gäller hur pengarna fördelas. Mest förbannad var Stig Nilsson, verksamhetschef på Verdandi. Deras stöd skärs ned med drygt 40 procent, från 845 000 till 500 000 per år.
– Hur har förvaltningen kommit fram till summan 500 000? Den frågan får vi inte svar på.
Stig Nilsson menade att förvaltningens granskning av föreningens verksamhet innehöll ”påståenden utan substans, och framför allt utan dialog med oss”.
– Ni insinuerade att vår överenskommelse inte uppfyllts. Vi blev ledsna och förbannade, i samtliga årsredovisningar har vi uppfyllt alla åtaganden.
Det kan inte vara föreningarnas uppgift att rekrytera deltagare till stadens verksamheter
Han ansåg att förvaltningens krav på föreningarna är orimliga.
– Det kan inte vara föreningarnas uppgift att rekrytera deltagare till stadens verksamheter. Mångdubbelt mer skattepengar satsas på deras egna verksamheter. Partnerskap ska bygga på gemensamma problemlösningar.
Nämndens ordförande Rashid Mohamed (V) hyllade Verdandi, men sade sedan att IOP-avtal ges till dem ”som förstärker förvaltningens kärnverksamhet”. Sedan frånsade han sig ansvar för beslutet. Stadsdelsdirektör Toni Mellblom hänvisade till ’processen’ i arbetet
– Det är förvaltningen som genomfört dialogen under processen och det är det förslaget som ligger idag.
Inte heller stadsdelsdirektör Toni Mellblom gav något svar på Verdandis fråga hur förvaltningen kommit fram till just summan 500 000. Han hänvisade till ”processen” i arbetet.
– Vi har informerat under resans gång hur vi har kommit fram till förslaget som vi lägger nu. Processen har skett enligt de regler och riktlinjer som vi har att förhålla oss till och förvaltningen ser fram emot fortsatt samarbete med Verdandi under de här tre åren.
Oppositionen hade en lyckad kväll och tog stilpoäng i debatten. Åsa Nilsson Söderström (L) upprepade förslaget från förra nämndmötet om att det behövdes ”ett omtag”, att frågan skulle diskuteras igen och beslutet skjutas fram. Ole-Jörgen Persson (M) konstaterade att det fanns en ”märklig diskrepans” mellan vad företrädarna för majoriteten säger och vad de gör. Moderaterna vill att Verdandi får samma stöd som tidigare, men att stödet till Folkets Husby ska avvecklas
– Det hjälper inte att säga att föreningen är fantastisk och sedan skära ned stödet till föreningen.
Han fick rungande applåder från publiken. Moderaterna vill att Verdandi får samma stöd som tidigare, men att stödet till Folkets Husby ska avvecklas helt. Det framgick av moderaternas motförslag.
Även Järva föräldraförening, tidigare Somaliska modersmåls- och föräldraföreningen, var besvikna över förslaget till IOP. De fick 500 000 per år, i tre år framåt, men hade hoppats på mer.
– Tidigare arbetade vi i Tensta och Hjulsta, men nu riktar vi vår verksamhet till hela Järva, därför hoppades vi få mer stöd, sade Mohammed Baare, ordförande i Järva föräldraförening.
Ole-Jörgen Persson (M) sade till nämndens ordförande Rashid Mohamed (V) under debatten att ”du kommer att förlora diskussionen, men vinner förmodligen omröstningen”. Och så blev det, majoritetens beslut klubbades igenom.
Kerstin Gustafsson Figueroa