Det blir inga ombildningar till bostadsrätter i Järva. Det står klart efter att tiden för att skicka in intresseanmälan för ombildning gick ut den sista december 2019. Företrädare för de kommunala bostadsbolagen bekräftar att de inte har fått in några intresseanmälningar från boende i Järvaområdet. 

I början av 2019 gick Stockholms stads blågröna majoritet ut med att de ville ha fler bostadsrätter i ytterstaden. 20 000 hyresgäster i Stockholms förorter fick erbjudandet om ombildning. I Järva var det allmännyttiga fastigheter i Rinkeby och Husby hos de kommunala bostadsbolagen Stockholmshem, Svenska bostäder och Familjebostäder som berördes. Men intresset har verkat lågt och när sista dagen för att skicka in en intresseanmälan hade passerat den första januari 2020 var det ingen i Järva som ville ombilda sin lägenhet.

Marianella Monzon bor i en hyresrätt i Rinkeby och är en av de som har engagerat sig mot ombildningarna under året. 
– Jag blir inte förvånad. Det är väldigt tydligt att den köpkraften som är en förutsättning för ombildning inte finns här i stadsdelen Rinkeby-Kista. Att vissa hyresgäster önskar äga sin bostad är en sak, men att ha ekonomiska förutsättningar för att göra det är något annat

Det blev ingen seger för Dousa

Benjamin Dousa (M) är ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och när ombildningsprojektet offentliggjordes kallade han det för en ”stor seger för Järva”. Men det blev ingen seger för Benjamin Dousa, Järvaborna ville annorlunda. Idag vill Benjamin Dousa inte kommentera det bristande intresset utan hänvisar till Dennis Wedin som är moderat Bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad. Nyhetsbyrån Järva har sökt Dennis Wedin men han har inte återkommit med någon kommentar.

– Jag är glad eftersom jag vill behålla hyresrätten som bostadsform. För den som önskar köpa en bostadsrätt finns det ju en hel del redan, även i Järva. Nu har det varit öppet för intresseanmälningar under det här året och tydligen finns inget intresse. Jag hoppas att Stockholms stads majoritet respekterar det och att dom inte försöker frigöra kapital genom att påtvinga en försäljning till någon privat hyresvärd, säger Marianella Monzon.

Anna Nygård

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: