En stor grupp löpare på Stockholms stadion.

”Idrotten förbrödrar” brukar idrottsledare ofta säga, utan något som helst forskningsstöd för den tesen. Och för att få träna med löpare från andra delar av Stockholm åker ett gäng från Rinkeby Run in till Adidas träningar på Stockholm Stadion varje tisdag.

Men något som är fastställt bortom allt tvivel är hur extremt svårt det är att få idrottare från rikare områden att idrotta i utsatta områden. På åtta år har sju (7) av Mårten Westbergs (undertecknad) närmare 400 före detta adepter, från 25 år som tränare i innerstan, tränat med Rinkeby Run. Två procent har tagit en tjugo minuters tur med tunnelbanan. 98 procent har inte gjort det. Åtminstone hälften av de 400 har någon gång lajkat någon post med Rinkeby Run och drygt 20 000 läste bloggen om starten av Rinkeby Run 2017-2019, men sedan tränar folk hemma där de själva bor.

Staffan Westerdahl vann loppet på en av de bästa tiderna i loppets sexåriga historia

Annons:

De två som regelbundet tar resan till Järva är Ludvig Hallberg och Staffan Westerdahl. I söndags vann Staffan Westerdahl loppet på 18,41; en av de bästa tiderna i loppets sexåriga historia. Därmed utökade han ledningen över Ludvig till tio poäng:
Staffan 121
Ludvig 111
Mansib 73
Johanna 85

Ludvig bor på Kungsholmen och kommer från Skåne. Staffan bor på Tyresö, men växte upp ett stenkast från Spånga IP, så Staffan känner att han tävlar på hemmaplan. Ludvig är med på träningarna med Rinkeby Run varje vecka, medan Staffan pålitligt kommer till Tensta Rinkeby Grass Run, den första söndagen i varje månad.

Men båda är överens om att mycket fler borde komma ut till Järva och upptäcka hur fint det är att springa här, och att det är en bra möjlighet att få möta andra perspektiv än de man möter varje dag, vecka in och vecka ut.

Mårten Westberg, Rinkeby Run

Print Friendly, PDF & Email
Annons: