Folkets Husby gjorde 2020 trygghetsundersökningen ”Utsatthet och gemenskap i Järva”. Nu är det dags igen.
– I år tittar vi närmare på upplevelsen av rasism och hur det påverkar ens liv, och dessutom på människors erfarenheter av ordningsmakten, säger Emma Ström, processledare på Folkets Husby.

– Vi gjorde vår undersökning eftersom vi ville nyansera trygghetsbegreppet. I media, och i politiken generellt, används trygghetsbegreppet enbart i samband med kriminalitet och ordningsstörningar. De berättelser vi hör handlar om så mycket mer, säger Emma Ström.

Trygghet i människors liv handlar inte bara om våld och brott

Annons:

Trygghetsundersökningen 2020 visade att trygghet i människors liv inte bara handlar om våld och brott, det handlar mycket om ekonomisk otrygghet, om otrygga anställningar, otryggt boende, trångboddhet och höga hyror. I årets trygghetsenkät fokuserar de på två saker som stack ut i resultaten från förra undersökningen.

– Vi hörde många berättelser om rasism, om allt från strukturell rasism till hatbrott. Dessutom finns en stor otrygghet i förhållande till ordningsmakten, främst från unga i området.

Många har erfarenheter av att bli stoppade av polis, ordningsvakter och väktare, väldigt ofta på lösa grunder, och de blir inte trevligt bemötta.

Vi vill försöka utvärdera hur de här satsningarna landar

– Vi kände att det här måste vi lyfta. Om de här erfarenheterna inte uppmärksammas och finns på papper, är det som om de inte finns. Människor i området känner att deras verklighet inte beskrivs någonstans. Därför är det viktigt att göra den här rapporten.

Den polisiära närvaron i Järva är hög, och mångmiljonbelopp satsas på ordningsvakter och väktare.

 – Vi vill försöka utvärdera hur de här satsningarna landar, om tryggheten ökar, helt enkelt.

Förra gången arbetade Folkets Hus tillsammans med forskarna Leandro Schclarek Mulinari och Sima Wolgast och tio sommarjobbare. Leandro är med i arbetet även denna gång och tio nya sommarjobbare är de som ställer frågor och samlar in svar. Nytt i år är också samarbetet med Rise, ett statligt forskningsinstitut.

– Det är viktigt att ha deras kompetens av mätningar och säkerställa resultaten statistiskt, säger Emma Ström.

En av de tio sommarjobbarna är Rassan Twana, 18 år. Han har precis tagit studenten och sommarjobbar för sista gången.
– Men det är tredje gången jag jobbar här på Folkets Husby och jag trivs jättebra. Förra gången var jag med och anordnade visningar av fotbolls-EM på storbildsskärm, tillsammans med Quaison Foundation.

I år går han istället runt med en ipad och ställer frågor om trygghet. De första två dagarna fick alla sommarjobbare en introduktion och onsdagen var första arbetsdagen. Vid lunchtid kom Rassan till Folkets Husby för att ladda paddan.
– Det har gått jättebra, jag har intervjuat sju personer, två polare och resten var främlingar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Rassan Twana
Print Friendly, PDF & Email