I morgon fredag firar muslimer eid al-adha över hela världen och även i Järva.
– I år firar vi eid i Husby Gård eftersom det blir lättare hålla avstånd utomhus, säger Omar Sayed, kassör i moskén i Husby.

– Eid kommer att firas på Husby Gård eftersom det blir lättare hålla avstånd ute och bönetiderna meddelas inte från moskén, utan från privatpersoner, säger Omar Sayed.

Annons:

Husbys moské stängdes den 24 mars och öppnades nästan tre veckor senare.

– Folk längtade till moskén, och som ni vet, får vi bara ta emot 50 personer. Ibland så kommer det fler och då öppnar vi fönstren och lägger ut mattor, så folk kan be utanför. För många betyder det mycket att be i moskén.

Eid al-adha firas efter alla som hade färdats till Mekka kommer hem igen och den firas alltid den tionde dagen i månaden. Men i år var det annorlunda.

 – Ja, självklart, det var ingen som åkte till Mekka i år. Saudiarabien tar inte emot folk från andra länder och de tog bara emot ett litet antal personer.

Najma Abdi
Niso Yakubova

Fakta: Eid al-adha, också kallad för offerhögtiden, stora eid eller bakr-eid, är en av de två islamska högtidsfester som firas av muslimer över hela världen. Veckan före eid al adha så fastar många muslimer och det kan vara av helt olika anledningar. Vissa tar igen dagar de har missat fasta under förra ramadan, medan andra gör det för att få ajr vilket betyder belöning eller återbetalning.

Print Friendly, PDF & Email