Sommarvärmen var som bortblåst, men stor fest blev det ändå när Askebyskolan firade eid al-fitr.
– Idag vill vi göra en stor fest för både elever och föräldrar, sade skolans rektor Lars-Göran Jacobsson.

Skolgården var pyntad med ballonger och flaggor från alla de nationer som på något sätt finns representerade i skolan.

– Föräldrar har hjälpt till, lärare och personal har bakat och lagat mat eller bidragit på annat sätt. Det har varit ett helt otroligt engagemang, jag är så imponerad, sade Lars-Göran Jacobsson.

Annons:

Inte mindre än två hoppborgar fanns till barnens förfogande och det fanns varm mat, popcorn och sockervadd.

– Det är jätteroligt att skolan firar eid i år, det för första gången, sade Ayan Hassan, en av föräldrarna som var med och har sina två barn i skolan.

Askebyskolan har firat eid förut, men det var länge sedan

Men Askebyskolan har firat eid förut, fast det var länge sedan. En som var med då är Mohamed Hagi Farah. Han var ordförande för Föräldrarådet som organiserade föräldrar från alla Rinkebys skolor.
– Åren mellan 2002 och 2007 firade alla skolor eid här. Då anordnades studiedagar under eid så att barnen fick ledigt. Men när utbildningsförvaltningen tog över ansvaret för skolorna togs det bort.

Hagi Farah var glad att Askebyskolan firar eid i år, men tycker att även ledigheten borde införas igen.
– Våra barn firar lucia, jul och påsk, varför kan de inte få fira eid också? Det är viktigt för deras identitet, särskilt i den tid vi lever.

Askebyskolan har 330 elever, årskurs F-6, och grundsärskola. Men på festen var även barn och föräldrar från andra skolor i Rinkeby. Hoppborgarna var väl använda och på skolans bollplan anordnade Rinkeby United fotbollsturnering. Efter lite krångel kom högtalaranläggningen igång och några av skolans elever från El Sistemas orkester uppträdde.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Massa barn och vuxna framför Askebyskolan.
Print Friendly, PDF & Email