Nu har Husbyrådet presenterat sig för publiken i Folkets Husby.
– Jag hoppas att vi kan bli en remissinstans för makthavarna när de ska besluta om sådant som rör oss, sade Essraa Hussein, en av de elva i rådet.

När Husbyrådets medlemmar bjöd in till det första offentliga mötet kom det mycket folk i olika åldrar. Det bjöds på smörgåsar och frukt och nya bekantskaper gjordes. Abdullahi Abdullahi, som är en av medlemmarna i rådet, satte sig bredvid Juno Svensson. Abdullahi arbetar på Kronofogden och Juno Svensson är pensionerad polis, de är båda husbybor.
– Har du bott här länge, frågade Abdullahi.
– Sedan 1976, sade Juno.
– Är det mycket som har förändrats?
– Jo, nog är det en hel del.

Efter en stund samlade sig rådets medlemmar framför scenen. Nasrin Sulemani, som höll i mötet, började med att fråga:
– Är alla här från Husby?

Annons:

Beslut som rör Husby är inte förankrade bland oss som bor här

Med något enstaka undantag räcker alla i salen upp sina händer. Sedan presenterade sig alla medlemmar i rådet, en efter en.

– Beslut som rör Husby är inte förankrade bland oss som bor här. Våra röster, vi som bor i det här området, hörs inte. Särskilt gäller det oss unga, och därför vill jag vara med i rådet, sade Tavin Alimoradi, som är 17 år och yngst i rådet.

Inga Harnesk, 91, är äldsta medlemmen och hon har bott i Husby sedan 1974:
– Många av de unga, som har vuxit upp här, har så mycket kunskap och de vill och kan göra Husby tryggare och trivsammare. Vi har alla ett ansvar för tryggheten i orten. Jag tror på fysiska möten. Vi har mött mycket oro och våld, men vi får inte glömma att umgås även i glada och festliga sammanhang.

Vi är inte maktlösa, även om det ibland kan kännas så

Husby är föreningstätt och Arne Johansson hoppades att Husbyrådet ska kroka arm med alla föreningar i området.
– Vi har vunnit strider här i området förut. Vi är inte maktlösa, även om det ibland kan kännas så, sade han.

När presentationen var över började minglet och samtalen. Det fanns formulär att fylla i med frågor som rörde skolan, tryggheten, boendet och om ungdomarna behöver fler fritidsgårdar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email