På lördagen återuppstod Husbyfestivalen efter två års uppehåll. Arrangörer var fastighetsbolaget Svenska Bostäder som ordnat med aktiviteter och underhållning av många slag där det fanns något för alla åldrar.

Eftersom det är nära till valet fanns de politiska partierna på plats för att informera om sina program för kommande år. De bjöd generöst på karameller, våfflor eller morotsstavar som passade respektive partis inriktning. Miljöpartiet hade en tankeväckande gissningstävling i sitt tält. Vet ni hur lång tid det tar för en PET flaska som slängs i naturen att brytas ner? Svar finns längst ner på denna sida.

På scenen var det uppträdanden från början till slutet

Ett par Husbybor som besökte festivalen tog chansen att skaffa sig information från partierna.

 – Vi har inte bestämt vad vi ska rösta på utan tittar vad de visar i sina tält här, säger Hasan och Khllell med rötter i Irak. Just nu sitter vi här och ser på dansgrupper på scenen. Det är många duktiga barn som dansar sydamerikanska danser. Vi blir nog kvar här till sent för att inte missa allt som händer.

Tusse möttes av stort jubel

Här fanns den alltid populära ansiktsmålningen för barn. Kön var lång under hela öppettiden. För de något modigare fanns möjligheten att ta sig uppför klätterväggen. Också där var kön lång. En hoppborg med hinderbana fanns på parkeringen – behöver det nämnas att kön till den också var lång?

På en stol på torget satt Laiba, 7 år, från Jakobsberg.

 – Jag är här med familjen och gör roliga saker. Jag har varit i hoppborgen och klättrat på klätterväggen, säger Laiba medans hon njuter av en pirog.

På scenen var det uppträdanden från början av festivalen ända till slutet.  Första artisten för dagen var Nassim Al Fakir med ett program som roade de yngre. Dansgrupper med barn och unga visade danser från Chile och Bolivia. Festivalens dragplåster Tusse möttes av stort jubel och förväntningar från publiken. Alla ville vara nära honom så trängseln framför scenen blev stor.  Efter Tusse följde Katekingband som spelar persisk musik och spontan dans togs upp framför scenen. En somalisk artist stod på tur och följdes av MAA som spelade bengalisk/indisk folkmusik. Kvällens sista uppträdande stod Three Amigos med sångerskan Gbela för. Här var det mer rockiga toner så publiken kom i stämning.

 Det fanns möjlighet att prova på mat från jordens alla hörn då både restauranger och föreningar hade mat till försäljning på festivalen. Ville man ha en helt vanlig kaffe med kanelbulle fanns det självklart också att få.

Stämningen var hög på festivalen. Alla deltagare njöt av arrangemanget och var glada att den var tillbaka.

Någon som vet hur lång tid det tar för en PET flaska att försvinna när den kastas i naturen? Hela 450 år!

Monica Jansson

 

Print Friendly, PDF & Email