Raquel Rolnik på besök i Husby.

Husby har blivit något av en minimodell där man kan följa den bostadskris som sprider sig världen över. Hit vallfärdar folk som ser rätten till en bostad som en mänsklig rättighet. Nu fick stadsdelen besök av Raquel Rolnik, som tidigare var FN:s särskilda bostadsrapportör.

2014 efterträddes Raquel Rolnik av Leilani Farha, som vi känner från filmen PUSH. I Husby deltog Raquel Rolnik, som är professor vid universitetet i São Paulo, i ett seminarium med bostadsforskare och Husbybor.

Vid en inledande rundvandring berättade Husbyborna hur de för tio år sedan lyckades få den borgerliga majoriteten i Stockholm att avstå från att riva 1100 av Svenska bostäders lägenheter, för att ersätta dem med radhus och bostadsrätter – eftersom ”det var trevligare”, som arkitekten Sten Johnson sade. I stället började en upprustning med någorlunda rimliga hyreshöjningar som fortfarande pågår.

Annons:

När man tittat på Svenska Bostäders välskötta hus, gjordes en blixtvisit i Husbybornas finrum, Husby gård, som nyligen räddades från att skäras av från hyreshusen och det fria Järvafältet med en bilgata med höghus. Här fick Raquel Rolnik också höra hur det är att bo hos det multinationella riskkapitalbolaget Hembla/Vonovia. En hyresgäst berättade att hon för tredje gången är evakuerad eftersom hennes lägenhet översvämmats.

Promenaden gick vidare till ett av Hemblas hus. En hyresgäst, som bott i en fyrarummare med sin man i mer än 40 år, berättade att hon vill byta sin fyra mot en mindre lägenhet i huset. Det bor en trångbodd familj med fyra barn i samma hus, som gärna vill ha deras större. Men värdens villkor är att hyran höjs i bägge lägenheterna, så att den mindre lägenheten blir dyrare än den stora är idag. Fyrarumslägenheten blir så dyr att barnfamiljen inte heller har råd att byta. Hyresgästen var förundrad över att sådant faktiskt är lagligt.

Situationen i Husby återspeglar något som sker runt om i världen

Så fortsatte dagen med ett seminarium, där även forskare från Uppsala deltog. Situationen i Husby återspeglar något som sker runt om i världen. Bostäderna köps upp av riskkapitalister vars enda intresse är att tjäna maximalt med pengar på de boende. Och politikerna låter det ske, sade Raquel Rolnik. Det är också märkligt att detta kan pågå utan att våra etablerade medier uppmärksammar den väldiga omstrukturering av Sveriges hyresmarknad som pågår.

I Husby sålde socialdemokraterna Svenska Bostäders hus på 1990-talet. För pengarna köpte kommunen privatägda hyreshus i innerstan. Den kanske vällovliga avsikten var att hålla innerstadshyrorna på rimlig nivå med hjälp av bruksvärdesprincipen. Men så blev det borgerlig majoritet i stadshuset och husen var plötsligt puts väck, ombildade till bostadsrätter. 

Samtidigt som kommunen förlorade de allmännyttiga husen i innerstan, har de före detta allmännyttiga husen i Husby sålts vidare ett halvdussin gånger, senast till Blackstone/D Carnegie/Hembla. Och nu sist, men knappast slutligen, har det tyska riskkapitalbolaget Vonovia förvärvat aktiemajoriteten i Hembla och därmed blivit en av Sveriges allra största ägare av hyreshus.

Men varför köper de fastigheter i Sverige?

Vonovia har samma mål som Blackstone/Hembla, att plocka ut så mycket pengar som möjligt. Men varför köper de fastigheter i Sverige? Kritiken mot Vonovia har växt i Tyskland och lockade av de svenska politikernas tal om marknadshyror spekulerar de nu i den låga kronkursen och räntan.

Sverige har ett stolt arv som föredöme för dem som kämpar för allas rätt till en bostad i länder.
 – Därför är det särskilt tragiskt att politikerna här fallit offer för uppfattningen att marknaden kan lösa bostadsproblemen, sade Raquel Rolnik.

Det finns hopp

 – Den modellen har misslyckats. Den drabbar de svagaste och leder till vräkningar och växande skaror hemlösa. Vi kan inte vrida klockan tillbaka, men vi måste uppfinna ett sätt att åter göra bostaden till en mänsklig rättighet, sade hon.

Och det finns hopp. I Berlin diskuterar politikerna ett femårigt hyresstopp och kommunen köper tillbaka kommunala bostäder som sålts. I New York förs liknande diskussioner. Och det jäser bland hyresgästerna.

Mats Leander

Print Friendly, PDF & Email