På Edvard Griegsgången, mitt emellan centrum och Kvarnbacka BP, stod några ungdomar från moskén i Husby och delade ut koranen. De vackra böckerna var en gåva från Moosa Assal.
– Det här är mitt område och jag vill sprida någonting gott, sade han.

Moosa är fritidsledare i Blå Huset i Tensta och arbetar för Fryshusets avhopparverksamhet Passus.
 – Jag växte upp här, precis i det där huset, sade han och pekade på ett hyreshus lite längre bort.

Samma kväll som Paludan hade sitt ”valmöte” i Husby, ordnade föreningslivet en rad aktiviteter i Husby och Akalla. Moosa och Husbys muslimska ungdomar var en del av det samarbetet.

Annons:

 – Jag tänkte, att jag vill vara med och skapa trygghet, harmoni, kärlek och visa vad koranens riktiga budskap egentligen är. Vi är många, alla försöker dra sitt strå till stacken, sade Moosa Assal.

Det är en bra stämning och många leenden idag

Nere på Kvarnbacka bollplan var det mycket rörelse och aktiviteter under hela lördagskvällen. Utanför fotbollsplanen grillades det för fullt och det var långa ringlande köer av hungriga ungdomar.

 – Det är kul att se så många ungdomar och det är en bra stämning och många leenden idag, trots omständigheterna kring Paludans besök, sade Ailin Abdullah, som är verksamhetsutvecklare på hjälporganisationen Muslim Aid.

Gunilla Moshi, som är diakon i Svenska kyrkan, var också på plats. Hon har bott i Järva i stort sett sedan 1981. 
 – Jag är här för att det är viktigt att vi vuxna syns och ställer upp för de unga i sådana här situationer. Vi kan inte bara sitta och rulla tummarna och säga att det är en säkerhetsfråga för polisen. Det är det, men vi behöver vara proaktiva på det sättet att vi anordnar andra verksamheter. Jag kan vara här, visa solidaritet och stödja på olika sätt på plats. 

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email