entré till Folkets hus en vinterkväll

På torsdagskvällen hölls Järva stadsdelsnämnds sammanträde i Spånga Folkets hus. På dagordningen fanns bland annat uppföljning av Rädda barnens drift av ungdomsgårdar, medborgarförslag om fler basketplaner samt utvärdering av äldre miljö- och klimathandlingsplaner.

Som vanligt inleddes den öppna delen med ett frågeforum.

– Vi börjar med allmänhetens frågor till politikerna och tjänstemännen. Monica går runt med micken efter talarlistan, inledde nämndordförande Rashid Mohammed (V).

Annons:
Annons:

Vi önskar även lunch på sommaren i skolorna

Förste talare var Hagi Farah.
– Vi lämnade ett medborgarförslag i början av året, om IOP likt det i Folkets Husby, för unga som varken arbetar eller studerar i Rinkeby och Tensta. Mitt sista ärende är om barnen, ni erbjuder redan frukost och lunch på terminerna, det är vi tacksamma för. Vi önskar även lunch på sommaren i skolorna, dit alla kan gå. Familjer i Järva drabbas mest av de höga priserna.

Innan stadsdelsdirektör Toni Mellblom fick ordet passade Rashid Mohammed på att hälsa Ira Kolehmainen, ny ersättare för M, välkommen.

– Vi hade jättefina resultat som helhet på förskoleundersökningen, gällande medarbetarenkäten så ser det bra ut där också, sedan fortsätter vi arbeta med utveckling, svarade Toni Mellblom och fortsatte med att prata om pågående organisationsöversyn.
– Vi ser över medborgarkontoren där också, det ska vara ett arbete som fungerar bra även för invånarna. Resultatet tar vi först upp med våra medarbetare. Angående UVAS, som många vet är det ingen homogen grupp, arbetet behöver behovanpassas och sådant tar tid.

Det finns en politiker här som tillåter rasistiska och förnedrande kommentarer under sina inlägg

Nästa fråga gick till Said Ali.
– Jag är här idag för att belysa ett problem. Det finns en politiker här som i sociala medier tillåter rasistiska och förnedrande kommentarer mot barnfamiljer, somalier och muslimer under sina inlägg. Jag har även mejlat dem till er, sade han och började läsa upp en av dessa kommentarer.

Rashid Mohammed avbröt.
– Said, det är ingen fråga för nämnden vad en enskild politiker gör på sin fritid.

Därefter gavs Ole-Jörgen Persson chans att svara.
– Jag vet att du gör allt för att skada och att du filmar just nu. Det är självklart att ingen vill ha rasistiska kommentarer. Jag ska gå igenom inläggen och ta bort dem som är över gränsen, sade han.

Said Ali sade att det var det han ville höra.

Så kort och gott, hjälp dessa barn och ungdomar!

Björn Begner, ordförande i Spånga Folkans förening fanns på plats för att berätta om vad som händer där.
– Jag vill informera er att det satsas mycket på Spånga Folkan för närvarande, bland annat byggs en ny entré, en ny loge och det sker en uppgradering av källaren. Vi ser gärna ännu mer aktiviteter här i Spånga Folkan i framtiden.

När det var dags för en medelålders man att framföra en kommentar om barnfattigdomens konsekvenser och risken för att fler unga kan dras in i grov kriminalitet i området blev det känslosamt. När rösten brast tvingades han pausa en stund, men fortsatte med en tydlig vädjan.
– Så kort och gott, hjälp dessa barn och ungdomar!

Bader, en man boende i Husby, fick sista frågan.
– Det var en skottlossning i Akalla, där jag växte upp, för någon vecka sedan. Går det att lösa att ordningsvakter patrullerar där, så att de syns? undrade han.

Det finns 60 kommunala vakter som Polisen kan tillkalla

Rashid Mohammed svarade att nuvarande majoritet, utifrån överläggning och konsekvensanalys, beslutat att inte ha så många ordningsvakter som tidigare, men att det finns 60 kommunala vakter som Polisen kan tillkalla, vid behov.
– Polisens behöver meddela var de ska vara, sade han och lovade ta med sig mannens synpunkt.
– Jag förstår oron, det finns ju nästan inga vakter kvar. De fyller en funktion för att upprätthålla en känsla av trygghet, sade vice ordförande Ole Jörgen Persson (M) som var tillhört föregående majoritet.

Efter en kort paus återupptogs sammanträdet med beslutsärenden, anmälningsärenden och frågor. Över lag fattades – som det brukar – beslut enligt förvaltningens förslag.

På lördag har vi en festlig avslutning på Taxingeplan

På den faktiska dagordningen stack vad som blev en 15 minuter lång diskussion om att senarelägga sammanträdestiden med en halvtimme ut. Förslaget, som motiverades med att politikerna har svårt att hinna till klockan 17.30 på grund av sina jobb, röstades ned efter votering. De åtgärder som efterfrågats för ekonomiskt utsatta unga i området kan eventuellt få svar genom det medborgarförslag om servering av mat under skollov som skall beredas.

Stadsdelsdirektör Toni Mellblom rundade av sammanträdet med en öppen inbjudan till den pågående temaveckan emot våld.
– På lördag har vi en festlig avslutning på Taxingeplan, med akrobatik, eldshow med mera. Ni är alla välkomna!

Klockan 19.01 förklarades mötet avslutat.

Här finns samtliga frågor på torsdagens föredragningslista.

David Johansson