Hemmaplanen är en sandyta för beachvolleyboll.

Igår invigdes Hemmaplanen, strandidrottsplatsen mitt i Rinkeby. Idén kom först från Elin Sundqvist, trygghetsstrateg på Familjebostäder.

Först talade Dennis Wedin från Moderaterna, ordförande i Familjebostäders styrelse. Talet handlade om att Familjebostäder hoppas att Hemmaplanen ska öka trivseln och tryggheten i Rinkeby. Sen talade Familjebostäders VD Jonas Schneider om trygghet och om det ickevåldsprojekt som man har startat tillsammans med Rinkebyskolan.

Han introducerade sen Rolf Skjöldebrand som är en av grundarna av stiftelsen Non-Violence Project. Rolf Skjöldebrand talade om sitt hjärtebarn, och introducerade konstnären som gjort en egen version av Carl Fredrik Reuterswärds klassiska skulptur, revolvern med knuten pipa. Konstnären berättade om sina tankar bakom skulpturen, som kommer stå framför Hemmaplanen.

Till slut bad Jonas Schneider Elin Sundqvist säga några ord innan han och Dennis Wedin klippte bandet.

Något behövde göras med den tomma ytan efter tvättstugan

Framför allt är hemmaplanen Elin Sundqvists förtjänst. Det var hon som bestämde att något behövde göras med den tomma ytan efter tvättstugan som brann ner. Hon tog kontakt med de lokala föreningarna och diskuterade möjligheter.

Med sitt engagemang har Elin Sundqvist varit viktig för Järva. Under sina tre år som projektledare social hållbarhet på Familjebostäder har hon haft mycket kontakt med klubbarna i området, och via henne är Familjebostäder den största sponsorn av skidåkningen på Spånga IP. Sen i våras är hon trygghetsstrateg på Familjebostäder.

Elin Sundqvist har engagemanget men också förmågan att ta ett steg tillbaka för att se var insatserna gör mest nytta. Även om basket varit hennes sport ser hon att det går tretton basketklubbar på dussinet i Järva. Därför har Hemmaplanen i stället en strandyta för volleyboll och en för handboll där det också kan spelas fotboll.

En socialdemokrat och en moderat som spelade riktigt bra på samma lag

Invigningen besöktes också av Järvas egen riksdagsman Anders Österberg och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. När invigningen var klar så slängde Tobias Baudin jackan och visade sig vara en stjärna på volleyboll, och det var Dennis Wedin också. En socialdemokrat och en moderat som spelade riktigt bra på samma lag.

Volleybollen var så populär att det spontant uppstod en diskussion om när det skulle bli spel härnäst. Den diskussionen landade i att tisdagar klockan fem är det beachvolleyboll på hemmaplanen för den som vill, för pojkar och flickor mellan 6 och 60 år.

Mårten Westberg

Print Friendly, PDF & Email