Inga Harnesk har lämnat Husby, där hon bott i nästan ett halvt sekel. Numera bor hon i en tvårummare i Kista.
– Ja, den här lägenheten är bara nio kvadratmeter mindre, säger hon.

Lägenheten är ljus och fräsch, alldeles nyrenoverad. Inga har till och med en walk-in closet! Värsta garderoben, som kan göra vem som helst avundsjuk.
– Jaså, är det så det kallas.

Men hon var tvungen att göra sig av med två bokhyllor, en som hon hade i sovrummet och den stora i vardagsrummet. Där alla böcker, foton och prydnadssaker fanns.
– Tänk vad man kan sakna en möbel. Men de fick inte plats.

En del av böckerna har hon numera nerpackade i lådor, bara favoriterna ryms i den nya vita bokhyllan. Men de andra möblerna känns igen; den sköna soffan och favoritfåtöljen. Där hon brukar sitta och titta på nyheterna på TV.
– De har inte fått igång TV:n ännu, men nu fungerar i alla fall datorn.

Redan 1974 flyttade hon och hennes familj till Husby

I 36 år bodde hon på Nordkapsgatan, men redan 1974 flyttade hon och hennes familj till Husby. Nu börjar hon komma till rätta i sina nya lägenhet. Från balkongen på femte våningen ser hon ut över torget och ner över servicehusets trädgård. Saknar du Kvarnby fotbollsplan, undrar jag.

– Jodå, det gör jag. Men träden skymde ju ändå målen, så jag kunde inte se så mycket av spelet.

Hon trivs, men visst saknar hon Husby.
– Jag saknar alla eldsjälar, alla mina vänner från föreningslivet. Jag vill verkligen upprätthålla kontakten med Folkets Husby.

Det var backen upp från gamla lägenheten till Husby centrum (och en ond höft) som tvingade henne att flytta.
– Nu tar jag bara rullatorn till tunnelbanan och hissen upp, det går så bra. Jag var i Husby häromdagen, på möte med PRO.

Hon kan inte längre vara med i Husbyrådet, eftersom hon flyttat. Men hon håller kontakten med flera av medlemmarna ändå. Inga var rådets äldsta medlem och hon har redan fått besök av rådets yngsta.
– Ja, Tavin var här och tittade på gamla foton och hon vill komma tillbaka.

Inga tycker att det fortfarande är lite ovant att bo i servicehus, men handlar och sköter sig själv precis som alltid. Hon deltar ibland i de aktiviteter som anordnas och har redan fått flera nya vänner.
– Den avgörande skillnaden är att här umgås grannarna, och det tycker jag är viktigt. Det var inte riktigt på samma sätt i Husby.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email