Stefan Holgersson är forskaren, som kritiserar Polismyndigheten för hur de har hanterat påskhelgens händelser i samband med Paludans turné.
– Polisen har till stora delar övergett dialogkonceptet och det kommer att få allvarliga följder.

Holgersson menar att polisen har blivit sämre på att hantera demonstrationer och upplopp. Men har polisen någonsin varit bra på det? Ja, det anser han.

– Upploppen i Göteborg, i samband med EU-toppmötet 2001, blev ett trauma för svensk polis. Efteråt sattes stor press på polisen med krav på att de skulle förändra sitt sätt att agera. Man blev mycket bättre, dialog blev viktigt. Det blev mindre våldsamt vid demonstrationer, poliser från andra länder kom hit för att lära av våra erfarenheter. Vi blev en inspirationskälla för andra.

Annons:

Hårda tag ses som lösningen

Stefan Holgersson är själv polis och han var med under toppmötet i Göteborg den gången. Han har egna erfarenheter av det som kallas dialogprojektet, när polisen började arbeta preventivt.
– Men i samband med att den nya Polismyndigheten byggdes upp, så började man gå ifrån det arbetssättet. Hårda tag ses som lösningen.

Stefan Holgersson har forskat om följderna när dialogkonceptet överges. I rapporten ”I demokratins yttersta gränsland” visar han på att polarisering ökar och därmed risken för våld.
– Jag har varnat polisledningen för detta, flera gånger, men de lyssnar inte. Hatet kommer att drabba polispersonalen.

De glömmer inte bara Göteborg 2001, utan även Husby 2013

– När polisledningen säger att de aldrig har varit med om liknande upplopp som i helgen, då har de dåligt minne. De glömmer inte bara Göteborg 2001, utan även Husby 2013 och flera andra tillfällen.

Stefan Holgersson förde fram sin kritik mot polisens hantering av upploppen i artikel i DN, den 16 april. Samma dag försvarade sig den nationella kommenderingschefen Jonas Hysing. Hysing menade att polisen visst arbetar förebyggande, men att polisen hade mötts av hänsynslöst och brutalt våld som riktat sig mot polisen.

– Han sade att ”de här personerna inte har varit intresserade av dialog”. Men det är ful argumentation, det handlar om att ha en långsiktig strategi, som gör det svårare för våldsverkare.

Den nationella kommenderingschefen var också ”förvånad” över våldet som riktats mot polisen. Är du förvånad över det?

– Nej, verkligen inte. De säger att de är förvånade, antingen ljuger de eller så brister deras analytiska förmåga.

Stefan Holgersson är själv polis, men han får ofta kritik för sin forskning. Han suckar och säger att han ”bara vill ha en bra polis”. 
– Många verkar inte klara att ha två tankar i huvudet samtidigt. Man kan älska ett fotbollslag, men tycka att taktiken är dålig.

Rikspolischefen Anders Thornberg sade vid en presskonferens att han tror att kriminella gäng bakom upploppen. Vad tror du?

– Jag har inte tittat på de här uppgifterna och vill inte uttala mig om vad jag tror. Men det han säger ligger i linje med annat som förs fram av Polismyndigheten, det är typiska argument när de vill rentvå sig. Av dem som är anhållna i Linköping är bara en tredjedel väl kända av polisen.

Varför beviljar polisen tillstånd till Paludan? Det finns åtskilliga bevis på att det blir kaos när han kommer.

– Det är en intressant fråga och det lättaste vore att säga nej. Men det finns flera aspekter och folk blir upprörda av många orsaker. Om Pridetågen, eller förstamajtågen, skulle angripas av fascister, då skulle även de demonstrationerna kunna förbjudas. När det är de som anordnar mötet eller demonstrationen som bråkar, då kan man förbjuda arrangemanget. Inte annars. Det är en viktig demokratisk princip. Grundlagen är skriven för att minoriteter ska kunna höras. 

Förut var det förbjudet att bränna nationsflaggor, men det är det inte längre. Det är inte heller förbjudet att bränna koranen, bibeln eller torah.

– Nej, det måste i så fall regleras i lag. Polisen följer grundlagen och ska inte fatta sådana beslut. Då får vi en polisstat.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email