Trots att han har arbetat 20 år i Sverige, och trots flera utredningar som visar att hans arbetsförmåga är nedsatt med 100 procent har han nekats sjukpenning sedan 2013.
– Det känns väldigt orättvist. jag mår psykiskt dåligt av den maktlöshet jag känner, säger Hassan Osman Muhammed.

Efter 13 år som busschaufför började kroppen säga ifrån. Först fick han problem med artros i vänster knä 2009, men efter en operation 2012, sjukskrivning i ett år med  ihärdig sjukgymnastik blev han så gott som återställd. Men artrosen hade då angripit både axellederna, handlederna och höger knä, med ständig värk som följd. 

2013 gjorde Arbetsförmedlingens läkare en utredning, och kom fram till att hans arbetsförmåga var nedsatt med 100 procent på grund av artros i kroppens stora leder.

Annons:

Därefter följde flertalet möten med såväl Arbetsförmedlingen som Försäkringskassan. Läkaren stod fast vid samma bedömning, han var oförmögen att arbeta. Men Försäkringskassan nekade ändå sjukpenning. Så, utöver ständiga smärtor led han nu också av konstant stress över att inte kunna jobba och försörja sig, och inte heller anses ha rätt till sjukpenning.

Jag har alltid jobbat och klarat mig själv

 –Jag känner stor maktlöshet, mina två vuxna barn hjälper mig ekonomiskt och det är inte roligt att belasta dem. Jag har alltid jobbat och klarat mig själv, säger han.

Hassan kom till Sverige 1992 och han trivdes bra här, gifte sig och började arbeta. Först som diskare i flera år, sedan utbildade han sig och började köra buss.
 – Jag var busschaufför i Mogadishu, och det är ett jobb jag gillar, säger han.

Fortfarande efter tre år är mitt knä väldigt svullet

2019 var det dags för operation av höger knä. 
 – Den operationen blev inte lika lyckad som den första. Fortfarande efter tre år är mitt knä väldigt svullet, det är svårt att gå i trappor och det värker hela tiden, säger Hassan.

Arbetsförmedlingens läkare konstaterade igen att han inte har någon arbetsförmåga, och skrev till Försäkringskassan, som fortsatt nekade honom sjukpenning. Från 2019, då han fyllde 62 år, började han ta ut halv pension.
  – Jag har fått bra hjälp på BOSSE (Råd, Stöd & Kunskapscentrum för personer med fysisk funktionsnedsättning, reds anmärkning) dels med stöd och dels med hjälp att skriva en överklagan till Förvaltningsrätten, säger han. 

Nu har han överklagat Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten, men de har meddelat att hans fall inte kommer att tas upp. 

“Kammarrätten har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska meddelas. Överklagande kommer därför inte att prövas av kammarrätten.”

 – Jag hoppas fortfarande att de ska ändra sitt beslut, säger Hassan.

Annika Skarf

Fakta:

Du kan överklaga ett beslut från Försäkringskassan, enligt följande ordning:

1) Begär omprövning av beslutet på blanketten “Begäran- Omprövning av beslut”.

2) Om du är missnöjd med omprövningen skickar du en överklagan till Förvaltningsrätten.

3) Beslutet från Förvaltningsrätten kan överklagas till Kammarrätten.

4) Om Kammarrätten nekar prövningstillstånd, kan även detta överklagas. Den överklagan ställs till Högsta Förvaltningsdomstolen, men skickas till Kammarrätten.

Utförlig information finns på Försäkringskassans hemsida.

Print Friendly, PDF & Email