Förenade förorter lanserar en ny tävling. När sommaren är slut ska två vinnare i Ortens bästa penna ha utsetts.
– De historierna som finns här i orten behöver komma ut och bli publicerade eller framförda på en scen, säger Seluah Alsaati, som är organisationssekreterare på Förenade förorter.

Förenade förorter lyckades genom poesitävlingen Ortens bästa poet med något så oväntat som att göra poet till en framtidsdröm för ungdomar i förorten. Genom tävlingen har mängder av unga talanger fått en publik och blivit förebilder för andra barn och unga i hela landet. 2018 lades tävlingen ner efter tre intensiva år.

– Ortens bästa poet tog väldigt mycket resurser med alla deltävlingar på olika orter. Men genom Ortens bästa penna hoppas vi hitta ett nytt sätt att hålla igång folks skrivande och fortsätta främja berättarkulturen, säger Bipasha Huq som är ordförande för Förenade förorter.

Alla är inte menade att stå på en scen

Ortens bästa penna är en skrivtävling i två kategorier; bok och scen. Mellan den 1 juli och 5 augusti tar Förenade förorter emot texter och i september ska två vinnare utses.

– Vi vill pusha ungdomar och skapa en plattform där folk kan uttrycka sig. Det som är nice med den här tävlingen är att vi kan nå ut till fler som skriver. Alla är ju inte menade att stå på en scen och framföra sina texter, säger Bipasha Huq.

Deltagarna i kategori bok bedöms av en jury och de som tävlar i kategori scen av en annan. Båda utgörs av kända och framgångsrika skribenter inom olika genrer. Författare, poeter, dramatiker, artister och skådespelare.

Historierna som finns här i orten behöver komma ut

– Juryn kommer bedöma bidragens potential och titta på om de skulle kunna utvecklas till en bok eller en föreställning. De historierna som finns här i orten behöver komma ut och nå hela vägen till att bli publicerade eller framförda på en scen, säger Seluah Alsaati, som är organisationssekreterare på Förenade förorter.

Vinnarna belönas med 25 000 kronor var samt varsin biljett ut i kulturoffentligheten. Tävlingen arrangeras i samarbete med bokförlaget Natur & Kultur, Riksteatern och Studiefrämjandet. Vinnaren i kategori bok kommer få jobba med en professionell förläggare och vinnaren i kategori scen får jobba med en professionell dramaturg.

– Under Ortens bästa poet såg vi att det finns en enorm sprängkraft i att berätta sin historia. Unga har fått självförtroendet att skriva poesi och framföra det inför tusentals människor, nu handlar det om att pusha dem att förstå att de också kan skriva böcker, filmer och föreställningar, säger Seluah Alsaati.

Skriv som du pratar, bara

Det finns inga ämnen som är mer relevanta eller viktiga än några andra och man behöver inte skriva på ett särskilt sätt för att ställa upp i Ortens bästa penna. Bipasha Huq och Seluah Alsaati är tydliga med att de inte är ute efter en speciell story eller berättarstil.

– Skriv som du pratar, bara. Skriv ner den dialogen du har med kompisarna på torget. Det finns inget tema, men det är inget konstigt om texterna som kommer in liknar varandra i innehåll. Det handlar om gemensamma erfarenheter av fattigdom, rasism och orten, säger Seluah Alsaati.

– De som vinner Ortens bästa penna kommer att bli inspirationskällor och förebilder för andra. Det vi letar efter är någon som skriver utan självcensur och talar till den här publiken. Om du skriver något om din verklighet och en person i innerstan inte förstår dig handlar det om att den personen inte kan relatera till det som händer här. Men det är ju verkligheten, säger Bipasha Huq.

Anna Nygård

Regler:
• Deltagare mellan 16-28 år och boende i orten prioriteras.
• Textlängd 5-15 A4-sidor och skriven av dig, får inte tidigare ha publicerats.
• Bidrag kan lämnas in enskilt eller i grupp, priset delas ut till en person.
• Vi censurerar inte men bidrag som är olagliga eller tydligt hetsande diskvalificeras.

Juryn för kategori scen består av Melody Farshin, Ahmed Abdullahi, Josette Bushell-Mingo, David Nzinga, Mikael Wranell och Farnaz Arbabi. 

I bokjuryn sitter Johannes Anyuru, Sami Said, Mona Monasar, Susanna Alakoski, Jason Timbuktu Diakité och Burcu Sahin.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Annons: