Alla tolv deltagare i kursen 2021.

Det här är årets deltagare i grundkursen i journalistik, som Nyhetsbyrån Järva håller varje höst på Kista folkhögskola. En av deras första uppgifter är att göra intervjuer med varandra och här publicerar vi korta avsnitt ur de intervjuerna.

Ung hijabi Ruwaida Osman, Hjulsta:

– Jag fick kursen rekommenderad till mig, min mamma har gått den här kursen tidigare. Jag har ingen erfarenhet av journalistik eller skrivande, men jag tänkte varför inte. Jag vill ta med mig nya erfarenheter och lära mig något nytt.

– En text som jag skulle vilja publicera i Nyhetsbyrån Järva handlar om hur tjejerna uppfattar de skjutningar som pågår. Inte ett nyhetsreportage, utan hur vi upplever det. Ingen pratar om oss.

 

Linn Marie Appel, Upplands Väsby:

– Jag går den här kursen eftersom jag tycker det är viktigt att alla invånare har en möjlighet att höras och synas. Det behövs utrymme där problem kan belysas, det som skrivs om Järva är väldigt ensidigt.

– Jag vill genom journalistiken låta de boende berätta hur det egentligen är. Jag hoppas lära mig de rätta verktygen för en bra journalistik.


Johan Davidsson, Nacka:

– Jag är här för att jag alltid har gillat att skriva. Jag pluggar kriminologi och har gått skrivarkurser innan. Kursen verkar spännande, bland annat på grund av gästerna vi kommer att ha.

– Praktiska övningar utanför klassrummet, och att lära sig verktyg för sitt eget skrivande, ser jag mest fram emot. Jag har tidigare en del erfarenhet av att skriva krönikor, debattartiklar och intervjuer. Helst skulle jag vilja intervjua Joakim Berg, sångaren i Kent, och även Vladimir Putin.

 

Monica Jansson, Rinkeby:

– Jag sökte kursen eftersom jag är intresserad av vad som händer i närmiljö och ge min version av det som händer från en mogen kvinnas syn.  Det finns många intressanta personer, mina grannar till exempel, som jag skulle vilja intervjua, alla är bra på sitt sätt. Tänk alla eldsjälar som gör saker för barn, alla de som hjälper varandra. Alla vanliga människor är intressanta.

 – Jag måste säga att jag känner mig säkrare i Rinkeby. Det finns en ny polisstation i området och de syns mer numera och de pratar mer med folk.

 

Man i keps och solbrillor.Adolfo Ovalle, Akalla:

– Jag kom från Chile till Sverige 1985 och tänkte utbilda mig till journalist. Men Arbetsförmedlingen avrådde mig från det yrkesvalet, så jag har jobbat i den grafiska branschen. Vid min pension för tre år sedan var jag anställd vid Posten.

– Idag bor jag i Akalla tillsammans med min dotter. Jag följer och är engagerad i utvecklingen i Chile. Jag delar dagligen information om dessa i medier. Jag ordnar insamlingar för att hjälpa dem i behov av ekonomiskt stöd och ger bidrag till organisationer. Detta är mitt sätt att uppmärksamma situationen och kampen för mänskliga rättigheter som pågår.

 

Hero Namdari, Upplands Väsby:

– I Iran studerade jag först arkeologi, sedan fick jag kontakt med journalister och började arbeta som journalist på veckotidningar. När jag kom till Sverige fick jag jobb på ett bageri och blev så småningom expert på att baka piroger.

– Nu vill jag lära mig hur journalistiken fungerar i Sverige. När jag sökte aktivt efter journalistkurser på nätet hittade jag den här. Jag vill skriva om folk och samhälle. Jag vill fördjupa mig i hur man ser på invandrare i Iran och Sverige. Vilka skillnader finns det? Till exempel afghaner som kommer till Iran och till Sverige. Här har de rätt att studera, kan bli läkare om de vill. Afghaner i Iran har inga rättigheter alls.

 

Emelie Molin, Järfälla:

– Jag anser att det som rapporteras i svensk media om förorten är alldeles för negativt. Jag vill få in andra perspektiv, andra berättelser i nyhetsrapporteringen.

-Jag gillar naturen och att skapa grejer, sy och sedan gillar jag kyrkan. Jag är kristen och går både i internationella kyrkor och svenska kyrkan. Jag skulle vilja jobba med något samhällsnyttigt och kreativt i framtiden och någon dag skulle jag vilja återvända till England. Jag älskar England. Eller rättare sagt, jag älskar Portsmouth.  Emma Motamed, Tyresö:

– Jag hittade den här kursen när jag sökte efter skrivarkurser på nätet. Jag har alltid varit intresserad av journalistik, men just nu pluggar jag till gymnasielärare. Jag har dock ingen erfarenhet, men det skulle vara roligt att publicera en artikel i framtiden.

– I framtiden skulle jag vilja jobba inom journalistik, men eftersom att jag är mitt inne i en utbildning vet jag inte hur realistiskt det är. Som journalist skulle jag vara mest intresserad att skriva artiklar om kultur, om musik och filmer, men även politiska frågor som rasism. 

 

ung tjej i hijabSalma Feisal, Hjulsta:

 – Jag fick veta om den här kursen av min syster som började innan mig. Hon berättade om kursen och jag tyckte att det lät roligt. När jag var liten trodde jag alltid att jag skulle bli en journalist, men jag var tvungen att vara realistisk och plugga något där det blir lättare att få jobb. 

 – Just nu pluggar jag något helt annat i universitet och har aldrig testat att plugga journalistik. Om jag skulle jobba som en journalist i framtiden så skulle jag skriva om orättvisor i världen. Anita Karp, Akalla:

– Jag bor här i Järva och här bor folk från hela världen. Det gör det väldigt dynamiskt och intressant, men väldigt svårt ibland. Journalistiken är viktig för den ska granska makthavarna, den behövs för att vi alla ska få en överblick över den tid och det samhälle som vi lever i.

– När jag var väldigt ung sökte jag till journalisthögskolan en gång, men jag kom inte in. Drömmen var inte så stark att jag försökte igen.

 

Ida Skytteberg, Hägersten:

 – Jag är utbildad journalist vid Linnéuniversitetet i Kalmar, och har arbetat som journalist både i Karlskrona och Östersund. Nu har jag precis flyttat till Stockholm och sökte den här kursen.

 – Jag tycker att Järva är intressant och jag vill veta mer om det här området. Jag har kusiner och en moster som bor här. Dessutom jag tycker att lokal journalistik spelar en viktig roll i samhället.

 

Mohamed Assaad, Skärholmen:

 – Jag kommer från Libanon och har bott i Stockholm sju år. Jag har studerat mass communication i mitt hemland, och även statsvetenskap. I Libanon skrev jag för en tidning och min pappa var journalist. Nu vill jag lära mig hur man arbetar som journalist i Sverige. Det är ett annat mediesystem här, medierna är politiskt styrda i Libanon.

– Jag läser myndigheters och mediers sidor dagligen, så jag förstår mer och mer. Jag tycker om kulturnyheter, sport och foto. Jag vill hitta nya och ovanliga idéer. Jag har bland annat skrivit om en kattrestaurang, om fenomenet fika och om hur Sverige hanterat corona. 

 

Muhsin Bashir Ali, Rinkeby:

– Jag sökte den här kursen för att jag vill fördjupa mina journalistiska kunskaper, som i dagsläget är minimala. De kommer komma till nytta i mina olika projekt som jag jobbar med, bland annat en podcast om fotboll. Jag är intresserad av all sport, men brinner främst för fotboll.

– Kursen var tillgänglig och lätt att hitta. Jag kände till Nyhetsbyrån Järva och just lokalmedia berör mig mer på djupet. Det är nära. Jag är född och uppväxt i Rinkeby.

Print Friendly, PDF & Email