– De personer du kanske är rädd att bli dömd av idag, kanske du inte har i ditt liv imorgon, sade Hamza Mostafa under en inspirationskväll som anordnades av Blåa Akademiker i Tensta Träff.

Den 22 december anordnade Blåa Akademiker en inspirationskväll i Tensta Träff med Hamza Mostafa. Kvällen anordnades i samarbete med Studiefrämjandet och Studier & Arbete Rinkeby-Kista i Stockholms Stad.

Kvällens gäst Hamza Mostafa är student i statsvetenskap och arbetar som verksamhetsutvecklare i Studieförbundet NBV. Han är uppvuxen i Linköping där han också byggt upp Kvarter1, en ungdomsverksamhet i Ryd. Han driver också projektet Life2mothers som arbetar för att motverka mödradödligheten i Somalia. I år tilldelades han ledarskapsstipendiet Kompassrosen av Kungen, och utnämndes till Årets unga förebild 2019 av Fryshuset.

Annons:

– Jag är stolt över alla priser jag har fått. Men att ha utnämnts till Årets unga förebild 2019 betyder extra mycket, då jag själv inte hade en förebild som ung, sade Hamza Mostafa.

Under inspirationskvällen i Tensta Träff pratade han om sin uppväxt i Linköping, om träning, studier, prövningar och engagemang.

– Mitt första intryck av omvärlden cirkulerade kring Linköping. Jag ville bli busschaufför, skrattade Hamza Mohamed.

– Men jag var också nyfiken som liten, och ville testa gränser. Mitt råd till unga är att våga köra ditt race. Tro på dig själv, våga avvika från det normala. De personer du kanske är rädd att bli dömd av idag, kanske du inte har i ditt liv imorgon.

För Hamza Mostafa är studierna på universitetet valfrihet.

– Jag känner mig inte bunden att studera sådant som kanske inte är jätteintressant som man gjorde under högstadiet. Då var det även skola måndag till fredag. På universitet har man tid till annat också, sade han.

Blåa Akademiker är ett nätverk av unga som pluggar eller är på väg att plugga på högskolenivå. Syftet är att stärka gemenskapen i området, lära av varandras erfarenheter och att göra det coolt att plugga, sade Maryam Mohamed som var kvällens värd och studerar till gymnasielärare.

På tisdagar och torsdagar finns Blåa Akademiker på plats i Tensta Träff.

– Efter varje möte kan man sitta kvar och motivera varandra. Det är bara att joina nätverket då alla som pluggar eller är nyfikna på att börja plugga är välkomna, sade Fatima Hassey Sharif, ekonomistudent som driver företaget Nannyomsorg.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Annons: