Gunilla skriver boken när Rinkeby fyller 50 år

Kultur/Nyheter

Nästa år är det 50 år sedan Rinkeby torg invigdes. Lika länge har Gunilla Lundgren arbetat i Rinkeby och det är hon som, tillsammans med många rinkebybor, skriver boken om Rinkebys jubileum.
– Det var Rinkeby som gjorde mig till författare.

I november 2021 är det 50 år sedan som Rinkeby torg invigdes. Gunilla Lundgren arbetar nu med boken som kommer ut till 50-årsfirandet. Ett arbete som inte är enkelt i dessa coronatider.
– Jag lever i karantän och är vansinnigt försiktig. Men vissa intervjuer måste ändå göras.

Tre generationer rinkebybor har talat så väl om honom

En sådan intervju var med Ibo Njie, mannen som arbetat i mer än ett kvarts sekel med ungdomar i Rinkeby.
– Jag har hört talas om honom länge. Tre generationer rinkebybor har talat så väl om honom och därför var det roligt att träffa honom. Så vi satt utanför Rinkeby ungdomsgård och gjorde intervjun.

Gunilla Lundgren skrev sin första bok tillsammans med tre romska flickor i Rinkeby 1971. Sedan dess har hon skrivit 35 böcker till och i alla böcker finns någon, eller många, från Rinkeby med.

– Jag har försökt hitta några av alla dem som medverkat i mina böcker. Jag har träffat deras barn och till och med barnbarnen till några som var med i min första bok. Så där har jag hållit på under två års tid.

Stora händelser får egna kapitel

Utöver sina böcker, som hon skrivit själv och tillsammans med romska barn, har Gunilla anordnat ett uppskattat och uppmärksammat Nobelfirande i Rinkeby i mer än 30 år. Det kommer naturligtvis finnas med i boken. Stora händelser får egna kapitel; så som Rinkeby-festivalen, Folkets Hus, ungdomsgården då och nu.

– Rinkebys historia berättas av barnen och ungdomarna. Özz Nujen till exempel var mycket duktig att teckna, och i boken finns en teckning med som han gjorde när han var tolv år.

Boken blir klar till firandet

Boken innehåller många bilder och illustrationer och ges ut av Dokument förlag.
– Det kommer att bli en fin bok på 120 sidor och den blir klar till firandet i november 2021.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email