Känner du dig förkyld? Kan det vara covid-19? Nu kan du testa dig i Tensta och Husby. En buss från Region Stockholm tar hand om dig. Du behöver inte boka tid, men ta med legitimation. Det kostar ingenting.

Bussen är inredd, så att vårdpersonal kan ta emot två personer åt gången. Utanför står värdar och tar emot dem som är intresserade och förser dem med information.

– En äldre kvinna var så himla glad att hon kunde ta provet för covid-19. Hon sade att hon skulle tala om för alla hon känner, säger Alessandra Toscano, en av vårdpersonalen som även informerade utanför bussen.

De som har förkylningssymtom får ta provet och svaret kommer inom två till fyra dagar. Efter taget prov uppmanas de att gå hem och undvika att träffa andra. Alla får informationsblad med sig, på svenska, men värdarna kan förklara på flera språk.

– Nu har vi varit här i två timmar och hittills har säkert 20 personer tagit testet, säger Javier Gonzalez, som har extrajobb som värd.

 

Måndag, onsdag och fredag står bussen mellan 08.00 och 16.00 på Tenstaplan, alldeles utanför tunnelbanan.

Tisdag och torsdag, 08.00-16.00, står bussen på Oslogatan 4 i Husby, precis nedanför den vackra muralmålningen.

Enligt Region Stockholms presstjänst pågår projektet under tre månader och kan förlängas eller förkortas efter behov. Kommande veckor kommer det vara provtagning i Tensta och Husby.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: