Av bilden i Nyhetsbyrån Järva att döma kunde man tro att ”ödehuset” som brann natten till lördag kunde ha varit Granby gård. Men så illa var det inte.

Nu när stan låtit mangårdsbyggnaden förfalla i många år, och äntligen verkar ha bestämt sig för att ta hand om den och låta scouterna använda det, vore det bittert. Och det vore i så fall inte första gången en kulturbyggnad i kulturreservatet på Järvafältet gick upp i rök.

Driven av murfvelsläktets envisa nyfikenhet gav jag mig ut på en lördagspromenad för att undersöka saken. Det såg inte bra ut. Rök vällde upp mellan träna som omger gården. Fast när jag kom närmare såg jag huvudbyggnadens tak som såg oskatt ut.

Små lågor dansade muntert bland trävirket. Det såg inte bra ut

Men femtio meter bakom kåken smällde det då och då och lät som om det brann. Och av den ekonomibyggnad som stod där, som jag minns som ett gammalt förfallet skjul, återstod bara en hög av bräder och plåtar. Ibland rasade plåtarna och då smällde och small det. Små lågor dansade muntert bland trävirket. Det såg inte bra ut.

Men brandkåren hade lämnat slangar efter sig för att kunna eftersläcka, så jag slog en signal till 112 och påpekade att det kunde sitta fint nu med lite eftersläckning. Så gav jag mig på väg hemåt och hade inte kommit mer än ett par hundra meter då jag möttes av en brandbil.

Man hoppas nu bara att de tar hand om gården och att platsen bevakas på något sätt så att inte någon illasinnad pyroman lyckas futta på mangårdsbyggnaden.

Mats Leander

Print Friendly, PDF & Email