tjej ler framför ett fotokonstverk
Gabriella Skarin framför ett av Eric Magassas fotografier i utställningen Föreställ dig ett efter.

Studio Funk kallas Tensta konsthalls nya projekt som riktar sig till konstintresserade med olika normbrytande funktionsvariationer. Projektet sträcker sig på två år och den 18 december hålls nästa programpunkt när de ordnar en konstvisning av aktuella Föreställ dig ett efter.

Nyhetsbyrån Järva har träffat projektledaren Anna-Stina Ulfström och nyanställda samordnaren Gabriella Skarin för ett samtal om vad den nya satsningen innebär.

– Det känns väldigt spännande, kul på ett härligt sätt, och med fina kollegor, säger en sprudlande Gabriella när vi sätter oss ned i konsthallens kafédel.

Annons:
Annons:

Enligt min erfarenhet brukar det funka att ha åldersöverskridande verksamhet

Hon började sin anställning den 5 november och inför våren blir det en utökning av tjänsten. Exakt hur allting utvecklas med det Allmänna Arvsfonden-finansierade projektet återstår att se.

– Vi håller på att forma studion, ihop med deltagarna och utifrån deras behov och intressen, fortsätter hon och får medhåll av Anna-Stina som sitter bredvid.

Studio Funk är tänkt att bli en plats som är öppen, dit den som är ung ”funkis” kan komma för att uppleva konst, skapa och bli mer inkluderad i samhällsdebatten.

För det är lätt att känna sig utanför med de olika lager som funktionsvariationer, kognitiva och fysiska, kan medföra. Inte minst för målgruppen på 15–25 år och som hör hemma i orten.

– Enligt min erfarenhet brukar det funka att ha åldersöverskridande verksamhet, det finns en annan acceptans, förklarar Gabriella som har jobbat i flera år med liknande projekt och själv tillhör målgruppen.

Behovet av verksamheten är enligt dem stort.

Det finns inte så mycket aktiviteter för unga som bor på LSS-boenden i Järva

– Det finns inte så mycket aktiviteter för unga som bor på LSS-boenden i Järva. Det behöver utvecklas, säger Gabriella och Anna-Stina instämmer.

Tensta konsthall har nyligen anslutit sig till Nätverket Universell kultur som vill göra konstens institutioner mer tillgängliga, med nischade och anpassade aktiviteter. Konsthallens projekt handlar också om att låta personer i målgruppen ta mer plats.

– För de som vill skapa själva och ta del av konst. Vi ska utarbeta sätt att tillgängliggöra konsten, säger Gabriella.

Genom att danspedagogen Paloma Madrid såg hennes dansintresse en gång i tiden fick och tog hon sedan chansen att vara hennes timvikarie.

– Jag vill att andra ska ha möjlighet att utvecklas och blomma, som jag fick, det är vad som driver mig att jobba med detta.

Med hjälp av Studio Funk kommer de att ha olika programinslag (med början i februari) första onsdagen i månaden, så som prova på-workshops, lovprogram och sommarkurser.

Samtal som är intressanta; kopplat till samtiden och utmaningar som målgruppen möter, genom samtiden

– I beskrivningen till ansökan skrev vi att det kan bli ett underlag för samtal, förklarar Anna-Stina.

Med det menas samtal som kan vara intressanta; kopplat till samtiden och de utmaningar som personer med olika variationer möter, genom samtidskonsten. Vilket även är viktigt för Tensta konsthall och samhället i stort. Att vara tillgänglig och inkluderande ligger i projektets natur och inom projektets ramar kommer deltagarna få chans att producera audiovandringar, poddar, film, göra ateljébesök och annat.

– Just nu undersöker vi vilka vägar som är bäst för att nå ut till målgruppen och vilka begrepp som är lämpliga att använda, förklarar Anna-Stina.

– En del tycker att funktionsvarierade och funktionsnedsatta är bra begrepp, men båda kan upplevas som dåliga, säger Gabriella.

Det viktigaste är nog att lyssna på människor

Så vad innebär då ”tillgänglighet” i sammanhanget?

– Vi kommer att få jobba med olika delar. Rent praktiskt, som fysisk tillgänglighet, med kommunikationen och så i själva utformningen. Det viktigaste är nog att lyssna på människor, konstaterar Gabriella.

Till hjälp under projektets gång finns även en referensgrupp som består av fem konst- och kulturutövande personer som är från eller arbetar med målgruppen.

Kopplingen till Järva då? Förutom att Gabriella hade erfarenheter och kompetens för att få jobbet i Tensta handlar det även om ett intresse.

– Jag har alltid dansat sedan jag var liten. I ett annat projekt – Avtryck, av Kultur och kvalitet – assisterar jag som danspedagog. Jag brukar även dansa dancehall på Unruly i Husby, säger hon lyriskt.

David Johansson

På visningen den 18 december kommer det att finnas en text på Klarspråk och lättläst om utställningen. Gabriella kommer även att dela mer info om visningen i sociala medier.