Bild på demonstranter

Framgångsrika protester mot Stockholmshyror

Nyheter

Idag blev det klart att förhandlingarna om Stockholmshyra har avbrutits.
– Det är en ny fantastisk seger för gräsrotskampanjen Nej till marknadshyra, inklusive alla järvabor som varit engagerade i rörelsen, säger Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd.

Hyresgästföreningens förhandlingar med Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder om Stockholmshyra har avbrutits. I pressmeddelandet från Hyresgästföreningen i Region Stockholm står det:

’Förhandlingarna om systematisk hyressättning mellan de tre kommunägda bostadsbolagen i Stockholms stad (Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder) och Hyresgästföreningen Region Stockholm har inte nått en slutlig överenskommelse. Parterna har beslutat att avsluta projektet Stockholmshyra.”

”Projektet har pågått under många år och vi har lagt ner mycket tid och resurser på att få det att fungera. Men på senare tid har vi hamnat för långt ifrån varandra i förhandlingarna för att det ska vara meningsfullt att fortsätta arbetet. Därför avslutar vi nu projektet Stockholmshyra”, säger Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm i pressmeddelandet.

Stockholmshyra hade varit ett kraftigt slag mot alla lågavlönade hyresgäster

Arne Johansson menar att Stockholmshyra hade varit ett kraftigt slag mot alla lågavlönade hyresgäster.
– Inte minst i Stockholms förorter, och speciellt på Järva, eftersom Järva-avtalet med måttliga hyreshöjningar efter renovering då hade satts ur spel.

Kampanjen Nej till marknadshyra har de senaste veckorna varnat för att ett avgörande gällande Stockholmshyra var på gång. Men protesterna från hyresgästerna har gett resultat, konstaterar Arne Johansson.

– Först ordnade vi protester hela våren mot marknadshyra i nyproduktion. Detta skapade trycket underifrån och ett misstroendevotum i riksdagen som tvingade regeringen att dra tillbaka både utredningen om fri hyressättning i nyproduktionen och utredningen om ökat genomslag i hyressättningen för läge och standard. 

– Och nu denna fantastiska framgång, säger Arne Johansson.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email