Imamer förklarar ofta att en poäng med ramadan är att känna hur det är att vara fattig. Att gå hungrig. Därför framhåller de att man inte ska vila mer än vanligt, för så är inte livet för de fattiga. Ändå är det fullt förståeligt att muslimska löpare inte vill springa tävlingar mitt på dagen.

Värst är inte hungern utan törsten. När man springer svettas man. Då blir man törstig, får lätt huvudvärk och får inte dricka förrän solen gått ner.

Majoriteten av dem som brukar vara i täten i Tensta Rinkeby Grass Run är muslimer. Allihop fastar. Två av dem stod på startlinjen i söndags: Jonis Serry och Janis Constantin. De två är värda extra poäng för att de tävlar under fastan, och för att de kommer med till caféet i Akalla by efteråt för att sitta och diskutera med alla som fikar, men utan att själva äta eller dricka någonting. Det är starkt.

Resultat Tensta Rinkeby Grass Run April 2022
1. Jonis Serry, Tensta. 20.05
2. Janis Constantin, Rinkeby, 20.25
3. Johanna Granhällen, Spånga, 23.38
4. Noah Örtegren, Rinkeby, 25.16
5. Björn Ekdahl, Stockholm, 30.19
6. Tsehay Ghebreselassie, Hjulsta, 33.28

Jonis berättar att det går bättre att träna under ramadan sedan han lärde sig att avsluta den sista måltiden innan fastan börjar, som heter Suhoor, med ett stort glas vatten med en tablett vätske-ersättning. Det hjälper honom att behålla vätskan som han dricker på natten, istället för att kissa ut det. Därför klarar han att springa så pass bra under fastan. Dessutom är det klokt att springa i tunnaste möjliga dräkt, för då svettas han ut mindre vatten.

Efter fyra raka andraplatser är det ändå kompisen Janis Constantin som leder jakten på prispengarna i Tensta Rinkeby Grass Run 2022. Jonis är sex poäng efter Janis eftersom Jonis missade det första loppet i januari på grund av skada. Mikiel Ghirmai från Rinkeby ligger på tredje plats, bara en poäng före Johanna Granhällen som leder damserien stort efter fyra tävlingar. Johanna är också en som aldrig missar några lopp. Det, och en fantastisk syreupptagning, gör Johanna väldigt svårslagen i kampen om 2022 års totalseger.

Poängställning sammanlagt efter fyra deltävlingar
Janis Constantin 100
Jonis Serry 94
Mikiel Ghirmai 63
Johanna Granhällen 62
Mansib Rahman 40
Noah Örtegren 23
Mårten Westberg 24
Tsehay Ghebresellassie 8
Jonathan Cederlund 7

Mårten Westberg, Rinkeby Run
Print Friendly, PDF & Email