Kvinna siter på golvet med två barn.

Saimagårdens förskola i Akalla skulle stänga den 17 augusti. Orsaken var att Säkerhetspolisen anser att det finns risk att barnen ”radikaliseras”.
– Nej, vi har öppet som vanligt, säger Mineta Smajlagic, som är rektor för förskolan.

Mineta tar emot på sitt kontor. Det är alldeles tyst och tomt inomhus. De större barnen leker utanför förskolan, där finns en stor lekpark. De allra minsta sover fortfarande.
– Vi överklagade Utbildningsnämndens beslut och fick rätt. Verksamheten fortsätter som vanligt tills frågan har prövats i domstol.

Verksamheten fortsätter som vanligt tills frågan har prövats i domstol

Förskolan hade förra året 66 barn, precis så många som de har tillstånd till.
– Flera syskon fick inte plats, förskolan var full. Men idag är det bara 49 barn här. En del föräldrar orkar inte med ovissheten och har bytt förskola.

Saimagården har sin verksamhet på Saimagatan 57, ett stenkast från Akalla torg. Lokalerna är ljusa och rymliga, gården har både sandlåda och lekstuga, allt tyder på att fastigheten och gården en gång byggdes för just förskoleverksamhet.
– Ja, här var från början en kommunal förskola. När Stiftelsen Framstegsskolan tog över drev de först skolverksamhet här, men sedan 2008 är Saimagården en förskola.

Framstegsskolan är en icke-vinstdrivande stiftelse som har haft förskole- och skolverksamhet med muslimsk profil i över 20 år. Beslutet i Utbildningsnämnden berör Saimagårdens förskola. Framstegsskolan i Rågsved fick redan i maj ett beslut från Skolinspektionen. Mineta Smajlagic har varit förskolans rektor i snart tre år. Innan dess arbetade hon som speciallärare i en annan av Framstegsskolans skolor, grundskolan  i Lunda industriområde, som 2018 tvingades stänga eftersom deras tillfälliga bygglov gick ut.

Är Saimagården en muslimsk förskola?

– Nej, vi bedriver traditionell förskolepedagogik. Den hade konfessionell profil tidigare, innan jag började här, men inte längre. Visst finns muslimska familjer här, våra barn är flerspråkiga, vi har ett modersmålsbibliotek med böcker på över 20 olika språk.

Personalen är också flerspråkig, turkiska och arabiska dominerar.
– Föräldrarna känner sig trygga, när de vet att de kan göra sig förstådda. Men arbetsspråket bland alla barn är svenska. 

En enig Utbildningsnämnd beslutade att Saimagården skulle stängas

Det var en enig Utbildningsnämnd i Stockholms stad, som den 1 juli i år beslutade att Saimagården skulle stängas. Beslutet fattades eftersom Säkerhetspolisen varnat för att en person som företräder en ”totalitär ideologi” har stort inflytande över skolan och att det finns risk för att barnen radikaliseras.

Till Svenska Dagbladet sade skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist, L, att ”skriver Säpo att det finns risk för radikalisering så får vi lyssna på det. Det är den enda myndighet som besitter den typen av information.”

Då fattades också beslutet att verksamheten skulle stänga den 17 augusti, men Förvaltningsrätten rev upp beslutet och förskolan fortsätter som vanligt. Men oron och ovissheten är stor bland de 18 anställda och föräldrarna till barnen.

Vi fick läsa om det i tidningen

–  Beslutet kom 1 juli, då föräldrar och personal var på semester. Vi fick läsa om det i tidningen, så ska det inte vara. Hela sommaren blev förstörd och många av våra anställda känner sig felaktigt utpekade.

Mineta Smajlagic är ledsen och besviken.
– Vi tror på barnen och vi ska ge dem en bra grund, så att de ska klara sig här i livet. Men tydligen är det inte tillräckligt, eftersom de har beslutat som de gjort.

Dan Eliasson är den advokat som företräder Framstegsskolan. Han har krävt att Skolinspektionen ska bevisa vilka källor de har.
– De hänvisar bara till att Säpos källor är hemliga, men det håller inte. Dessutom nämner inte Säpo något om en förskola i sitt yttrande, säger han.

Ärendet som rör Framstegsskolans grundskola i Rågsved, som indirekt påverkar även Saimagårdens framtid, kommer upp i Förvaltningsrätten inom kort och Dan Eliasson är segerviss:
– Det kommer aldrig att hålla på det här underlaget, vi kommer vinna stort.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs intervjun med advokaten som företräder flera muslimska friskolor.

Print Friendly, PDF & Email