kvinna i publik ställer frågor i mikrofon
Dine Malmsten ställer frågor.

Utöver diskussioner kring vilka föreningar som sökt och beviljats IOP med stadsdelsnämnden lyfte lokalbor även andra viktiga frågor på torsdagskvällen. Flera av dessa gällde föreningsbidrag.

Geesgud, som var en av 56 föreningar som sökt bidrag denna vända, hade önskat maxbeloppet på 100 000 kronor men beviljades 70 000 kronor eftersom bland annat aktiviteten sommarkollo inte bedömdes vara ett “nödvändigt komplement till nämndens verksamhet” då staden redan erbjuder ett stort utbud.
– Geesgud är en väldigt stor förening, med 220 medlemmar och många av dem har barn, många barn. De ordnar läxhjälp en gång i veckan och lovaktiviteter. Det är väldigt mycket som blivit dyrare i samhället, bland annat så kostar ju museibesök pengar numera, tidigare kunde vi gå på museum och det var alltid 50–60 personer som åkte med, sade Dine Malmsten, och hon fortsatte:

– I somras hade vi en verksamhet med dagsutflykter till Nåttarö. Det är väldigt mycket ideellt arbete, det handlar inte om att någon berikar sig, utan det är svårt idag att ordna verksamhet utan att det kostar pengar. Det kostar att resa, att köpa papper till barnen för att måla och teckna, allting kostar. Och därför är vi besvikna på att vi fick 70 000 i stället för 100 000 kronor.

Annons:

Arkitekten Ulf Melander kom med synpunkter på trafiksituationen för Tenstaborna.
– Jag har närt en idé länge. Flytta bussarna från gatorna och in på torget utanför konsthallen. Det skulle vara närmre tunnelbanan och kanske fler skulle hitta till Tensta centrum. Har två medborgarförslag som jag har lämnat in, en om papperskorgar, återinför städpatrullen, och sedan har jag svårt att gå, behöver någonstans att vila från där jag bor upp till centrum. Mer parkbänkar tack, de har försvunnit undan för undan, sade han.
– Tack, Ulf, det är viktiga frågor. Vi tar med oss dem till möten med våra kollegor på trafikförvaltningen, sade nämndordförande Rashid Mohammed (V).

Varför har ni inte lämnat utredningen till nämnden?

Mohamed Hagi Farah lyfte sedan en fråga som hängt i luften en tid.
– Jag vill tala om medborgarvärdar, och medborgarkontoret. Det har gått flera år, men ingenting händer. Det har gjorts en utredning, som skulle komma till nämndens kännedom, men jag vet inte varför den inte gör det? Man tystar människor, många mår dåligt och vil inte gå till jobbet. Varför har ni inte lämnat utredningen till nämnden? Den andra frågan är, om Järva föräldraförening. Deras stöd har halverats. Varför?
– Det är personalfrågor som inte nämnden har rådighet över, men jag lämnar över till stadsdelsdirektören, svarade Rashid Mohammed.
– Det är en rad frågor som har framkommit i utredningen. Det vi gör är att vi ser över den och hur vi kan arbeta med den. Den nya organisationen har börjat gälla från och med 1 januari. Sen vill jag säga att våra medarbetare gör ett jättebra arbete för våra medborgares bästa, sade stadsdelsdirektör Toni Mellblom.
– Järva föräldraförening gör jättemycket bra arbete. De har fört en dialog med förvaltningen, sade Rashid Mohamed.
– Vi har haft en process med Järva föräldraförening och ser fram emot fortsatt samarbete, fortsattte Toni Mellblom.
– Stockholm stad har nolltolerans mot rasism och diskriminering. Det är allvarliga anklagelser som framkommit, jag vill bara säga att vi som politiker inte accepterar det, sade Patrick Amofah (C) och möttes av publikens applåder.

En annan föreningsrepresentant, Tayib Abdullahi, från Järvas Gemensamma Krafter uttryckte liknande besvikelse som Geesgud.
– Vi har bra samarbete med förvaltningens personal. Vi ansökte om 100 000 men fick 60 000, men vi anser inte att vi fick ett bra beslut. Vi hade bra diskussioner innan men beslutet gör att vi tappar motivationen, sade han.

Varför ska föreningsbidragen ”komplettera nämndens verksamhet”?

Awad Hersi framförde varför han anser att vissa föreningar borde prioriteras ännu mer.
– Tänkte säga några ord i denna vackra demokratiska församling. De handlar om Geesgud. En grupp: kvinnor, som är rättighetsbärare, som är eftersatt och som ska prioriteras enligt alla styrdokument och är för jämställdhet. Jag tycker att de är värda mycket mer stöd av Stockholm stad. De har varit verksamma länge och gör ett väldigt gott, konkret arbete. Varför ska föreningsbidragen “komplettera nämndens verksamhet”?

Deras synpunkter fick svävande svar i en känsla av att begrepp och verksamheter blandats ihop, men att även förvaltningens arbete styrs politiskt och att de gärna fortsätter samarbetet med ovan nämnda föreningar.

Efter en paus på 20 minuter fortsatte den beslutsfattande delen av dagordningen, däribland en ansökan om fortsatt anslag för två personliga ombud i Järva, ett medborgarförslag om aktiviteter på kvällarna för barn och unga upp till 27 år (avslogs) och en motion från M angående språktest i förskolan (yttrandet sköts upp). I princip samtliga beslut fattades enligt förvaltningens beredda förslag.

Här kan du ta del av hela dagordningen samt protokoll (så fort det läggs upp).

David Johansson

presidiet på ett nämndmöte
Presidiet på Järva stadsdelsnämnd den 23 januari 2025.