Foto på Tobias Rawet.

Stiftelsen The Global Village och Raul Wallenberg Academy anordnade en föreläsning med Tobias Rawet som överlevde förintelsen. Totalt 600 elever från hela Järva lyssnade på hans berättelse, många på plats på Kistamässan och andra på distans.

När andra världskriget bröt ut var Tobias Rawet tre år. Han och hans familj blev förda till ett getto. Där levde han sina första år i misär och elände. Det fanns ingen el eller varmvatten och toaletterna var fyra små bås som man idag skulle kunna jämföra med utedass. Tillgången till mat var begränsad och när matransonerna kom in till gettot fick Tobias Rawets familj mängden av mat för tre personer, trots att familjen bestod av sex personer.

När Tobias Rawet var sex år gammal gömde familjen honom i en av toaletterna. Nazisterna hade nu börjat föra bort sjuka, gamla och barn till en säker död. Om man inte hade ett arbetspass var man inte värd att leva.

Annons:

– Man var inte en människa längre, berättar Tobias Rawet under föreläsningen.

Jag fick se flera familjer bli bortförda och försvinna, och jag fick även se människor dö

Efter det fick han gömma sig på vinden i totalt en och en halv månad. Han kommer dock inte ihåg att han var gömd så pass länge. Men turen var på Tobias Rawets sida, hans pappa lyckades ordna fram ett förfalskat arbetspass till honom. Där stod det att han var tio år och inte sex år gammal, som man behövde vara för att få arbeta inne på gettot.      
– Jag hade tur. Jag fick se flera familjer bli bortförda och försvinna, och jag fick även se människor dö, berättar han.

Under föreläsningen förklarade Tobias Rawet för skolbarnen och skolpersonalen om varför han åker runt och berättar om sina erfarenheter från gettot. Det är på grund av en person som för några år sedan sa till honom att förintelsen inte har ägt rum och att det hela är ett judiskt påfund.

– Då bestämde jag mig för att sluta vara tyst och istället berätta för så många unga som jag kan om det som har hänt.

– Vi i Sverige ska säga nej till antisemitism och rasism, och istället främja jämställdhet och sammanhållning. För mig är alla lika, säger han när han avslutar föreläsningen.

Två elever från Norrbyskolan som går i årskurs 8 var på plats på Kistamässan och lyssnade på Tobias Rawets föreläsning.

– Jag kände att det var bra att lyssna, men jag blev även ledsen för hur det var under den här tiden. Jag tyckte det var bra att få veta mer och att man därför kan ta det mer seriöst, säger en elev.

– Jag levde mig in i hans berättelse, och det kändes ibland nästan overkligt. Men man känner ändå igen sig, människor utsätts fortfarande för rasism. Efter idag tar man det mer seriöst och det får aldrig mer hända igen, säger hens klasskamrat.

Det är viktigt att sprida det här budskapet bland unga i Järva, eftersom många har egna erfarenheter av krig, förföljelse och rasism

Utbildningsministern Anna Ekström var också på plats på Kistamässan för att lyssna på föreläsningen.

– Det är 75 år sedan befrielsen av judarna skedde och det är idag viktigt att bevara historierna och berättelserna om vad som hände under andra världskriget, eftersom många av överlevarna inte finns med oss längre. Att lära sig om rasism och antisemitism på skolan är inte lätt, men det är oerhört viktigt att man får göra det, säger hon.

Michael Wernstedt från Raul Wallenberg Academy, medarrangör till föreläsningen, förklarar att man bjudit in Tobias Rawet, som i år tilldelades Raoul Wallenbergpriset, eftersom att förintelsen är ett ämne som man måste prata mer om.

– Det är viktigt att sprida det här budskapet bland unga i Järva, eftersom många har egna erfarenheter av krig, förföljelse och rasism. Det är viktigt att föra samman dessa historier och förstå, lära och lyssna, säger Michael Wernstedt.

Julia Hilmersson
Bild på publik vid läktare.
Print Friendly, PDF & Email