Vita tält i solnedgång + the global village kontor utifrån

Det har varit turbulenta veckor på stiftelsen the Global Village som arrangerar Järvaveckan. Föreningar som blivit lovade att få delta gratis måste nu betala och Järvaveckans projektledare har plötsligt bytts ut.

När stiftelsen the Global Village bjöd in föreningar och organisationer att delta i Järvaveckan 2022 skulle medverkan vara avgiftsfri för att främja ”bättre samtal och en större integrering”. Så sent som i mitten av februari informerades Nyhetsbyrån Järva om att det var gratis att delta av Järvaveckans dåvarande projektledare Filip Adamo.

Några veckor senare jobbar Filip Adamo inte kvar. I stället är det stiftelsens grundare och vd Ahmed Abdirahman som tagit över projektledarrollen och flera föreningar som anmält intresse för att delta under förutsättning att det skulle vara gratis, måste nu betala för att vara med.

Annons:

Vi kan inte ge gratis åt alla, det vore ohållbart

Enligt tidningen Altinget var det bara en vecka sedan som nätverket Ideell arena, vars medlemsorganisationer anmält intresse för att delta i Järvaveckan, informerades om att projektledaren hade slutat och gratiserbjudandet inte gällde längre.

– Vi har haft möten en längre tid med den dåvarande projektledaren, som hade en vision om balans mellan civilsamhälle, företag och politik. De ville släppa in civilsamhället gratis och erbjöd oss på Ideell arena ett deltagartält. Det tyckte vi lät väldigt roligt. Vi skulle också få hålla tre seminarier i deras seminarietält, säger Rebecca Vintagen, verksamhetsutvecklare på Ideell arena till Altinget.

Hon har inte fått någon förklaring till varför förutsättningarna ändrats och bland Ideell arenas medlemsorganisationer finns nu de som måste ställa in sin medverkan i Järvaveckan.

Vi hade olika åsikter och det var bäst att vi gick skilda vägar

Men enligt Ahmed Abdirahman på the Global Village var det trots aldrig tal om att alla skulle få delta gratis. Trots att detta tidigare kommunicerats, bland annat via Järvaveckans sociala medier.
– Det är jättemånga föreningar som har anmält sig via den här intresseanmälningslänken vi har på hemsidan, vi kan inte ge gratis åt alla. Det vore ohållbart nu efter två års pandemi och med kriget i Ukraina. Men vi har valt ut 70 föreningar som kommer att få medverka utan att betala.

Hur kommer det sig att Filip Adamo slutade som projektledare helt plötsligt?

– Vi har bytt lite roller, jag har tagit över hans ansvar nu.

Jobbar han kvar på the Global Village?

– Nej, inte just nu.

Filip Adamo säger själv att han har slutat på the Global Village efter ett gemensamt beslut med Ahmed Abdirahman som övertog projektledarrollen den första mars.

– Jag och Ahmed har haft olika syn på hur Järvaveckan ska utvecklas och har därför tagit ett gemensamt beslut om att jag ska sluta. Ahmed Abdirahman är vd, grundare och nu också projektledare för Järvaveckan, vi hade olika åsikter och det var bäst att vi gick skilda vägar. 

Vad ska du göra nu?

– Jag ser fram emot att besöka Järvaveckan nu när den äntligen tar emot besökare fysiskt. Det är det enda som står inskrivet i min kalender. 

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email