En temadag på ämnet rasism sett från olika vinklar anordnades på Kista träff av SSU Järva i helgen. Ett 40-tal deltagare hade anmält sig för att lyssna på föreläsningar under dagen.

Som dagens förste föreläsare gav Hannes Pakarinen sin version av vem som styr världen. Han berättade om samhällets ekonomiska uppbyggnad och varför förorter som Järva blir politiskt eftersatta.

Därefter följde Kistabon Philip O’Connor som är journalist och därmed kunnig inom temat media och makten. Han fick deltagarna att tänka till om vems versioner det är som publiceras i media.

Om kolonialism och rasism talade Amal Sara Seraj. Hon menade att rasism är förtryck som inte finns om det inte finns en förtryckare. När politiker använder uttrycket ”îcke nordiskt ursprung” menar de ras.

Vi ville ordna en temadag om rasism för unga

Ellie Ala-Kojola, en av dagens arrangörer, pratade om HBT-feminism. Synen på kön varierar i olika kulturer och över tid. Redan under kolonialismen spreds den västerländska synen på kön och användes för att underminera ursprungsbefolkningen, sade Ellie.

Dagens sista föreläsare, Alexander Peterson, pratade om framtida socialism. Han menade att de med makt bygger ett system som kan få förödande konsekvenser och sedan skyller misslyckandena på offren.

 – Vi ville ordna en temadag om rasism för unga och göra dem uppmärksamma på att rasism kan se ut på många olika sätt. Vi har haft tur att få tag på kunniga föreläsare och känner oss nöjda med ett lyckat evenemang. Emilio Reyes Ludwig och jag är fortfarande tonåringar och det är första gången vi ordnat något sådant här. Vi känner oss jättenöjda med att allt fungerat så bra, sade Ellie.

Dagen avslutades med information om att en ny tankesmedja är under planering med namnet Förorten.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email