Idag under fredagsbönen var Jan Sjunnesson, tidigare skribent på Avpixlat och Nya Tider, utanför moskén på Kista torg och höll ett tal där han prisade den senaste tidens koranbränningar. På plats var ett tiotal personer som lyssnade på talet. Stämningen var stillsam. 

Sjunnesson höll tal om islam och yttrandefrihet i ungefär 45 minuter på svenska och engelska. Han spelade sedan upp ett inspelat tal på somaliska av Mona Walter, en islamkritisk debattör.

Hassan som är student och bor i Kista var en av dem som stod och lyssnade på Sjunnesons tal. Han tycker att att det är oroväckande att se människor försöka provocera och störa harmonin i området.

Annons:

– Det känns inte jättebra. Kista är en plats med mycket mångfald. Sverige är ett öppet land som accepterar alla sorts människor. Dessa personer är bara otroligt fördomsfulla.

Somliga anser att detta är hans rätt till yttrandefrihet. Vad tycker du om det?

– Yttrandefrihet bör inte såra eller skada människor. Det här är hatpropaganda. 

Erik, dialogpolis, på plats på torget kommenterar: 

Hur förhåller ni er till att vissa människor kan uppfatta hans tal som hatpropaganda? 

– Vi förhåller oss till grundlagen och övrig lag. Vi har naturligtvis förståelse för att hans budskap är kontroversiellt och väcker mer eller mindre anstöt hos vissa människor, men det är inte det som dikterar våra åtgärder.

Eleni Terzitane

 

 

Print Friendly, PDF & Email