Kravallpoliser på Rinkeby Allé i samband med Paludans koranbränning
Kravallpoliser på Rinkeby Allé i samband med Paludans koranbränning

Svensk polis får kritik från FN för sitt arbete med att bekämpa systematisk rasism inom poliskåren. Kritiken kommer från en särskild expertgrupp som FN:s råd för mänskliga rättigheter bildade efter mordet på George Floyd i USA. I tisdags i förra veckan fick polisen i Järva besök.

 Expertgruppen har tillbringat fem dagar i Sverige, och besökt förorter utanför Malmö och Stockholm. Deras uppdrag är att undersöka brott mot mänskliga rättigheter – kopplat till personer av afrikansk härkomst och afrosvenskar – vid brottsbekämpning.

Förutom polisen har FN:s experter talat med frivilligorganisationer och med dem som upplevt systematisk rasism av rättsväsendet. Expertgruppens ordförande Yvonne Mokgoro sade enligt Aftonbladet att ”svensk polis uppfattar att det finns ett förtroende mellan dem och personerna man övervakar – men personerna i områdena har inte något, eller endast lite, förtroende för polisen.”

Unga män körs iväg och blir lämnade i en annan stadsdel

En specifik situation som kritiserades är en praxis som svensk polis har. När de förhör folk, många gånger unga män, körs de samtidigt iväg och blir lämnade i en annan stadsdel, något som Nyhetsbyrån Järva skrivit om flera gånger.

Sverige kommer inte heller kunna ”arrestera sig ur” de här problemen, sade Yvonne Mokgoro, med anledning av att politiker i Sverige nu vill bygga fler fängelser.

Expertgruppen anser att Sverige borde samla in och analysera data kring etniskt ursprung, eftersom sådan data kan visa om systemet döljer rasism. Men det förslaget är inte genomförbart i Sverige. Det är förbjudet att behandla uppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, enligt svensk lag.

Den oberoende expertpanelen besökte Sverige mellan 31 oktober och 4 november. Sverige är det första av ett antal länder som panelen kommer besöka.

”Vi får aldrig tappa fokus på de här frågorna”

Anders Djurestad, chef för lokalpolisområde Järva var med när expertgruppen kom till Järva.
– Ja, vi fick besök av FN och vi hade en väldigt bra dialog.

Anders Djurestad betonar att de här frågorna är ”otroligt viktiga” och säger att FN:s besök kom väldigt lägligt.

vit man i polisuniform
Foto: Polisen/Canva

– Med kort varsel blev vi ombedda att medverka. Men det passade bra och expertgruppens rapport, som kommer om två månader, blir en central motor för oss. Det blir intressant att se hur en utomstående part har granskat vårt arbete.

Enligt Anders Djurestad har polisen under hösten koncentrerat sig på frågor som rör etnisk profilering och systematisk rasism.
 – Alla gruppchefer i norra Stockholm har haft heldagar på Polishögskolan med undervisning och workshops om de här frågorna. Och efter årsskiftet kommer alla poliser få likadan utbildning. 

– Det blir en intressant höst. Vi måste jobba aktivt och ta det här på allvar. Vi får aldrig tappa fokus på de här frågorna.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email