“Fler kan jobba hemifrån”

Nyheter

Arbetsmiljöverket anser att fler kan jobba hemifrån än vad som sker idag.
 – Många arbetsgivare gör mycket bra, men det går att göra mycket mer och många fler kan jobba hemifrån, sade Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket vid måndagens pressträff.

Vid pressträffen om den ökande smittspridningen på arbetsplatserna medverkade Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten och regeringen.

– Jag har fått signaler om att det fortfarande finns arbetsgivare som inte har möjliggjort hemarbete, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Den ökande smittspridningen har lett till att arbetsmarknadsministern ska bjuda in arbetsmarknadens parter för att diskutera ytterligare åtgärder.

Vi vet att alla inte kan jobba hemifrån

Enligt Arbetsmiljöverkets beräkningar är det två miljoner, av de fem miljoner som utgör landets arbetskraft, som inte har möjlighet att arbeta på distans.

 – Vi vet att alla inte kan jobba hemifrån. Det handlar om vård, omsorg, kollektivtrafiken och en del av de viktiga samhällsfunktionerna i infrastrukturen, sade Erna Zelmin-Ekenhem.

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag att göra ytterligare insatser i särskilt riskutsatta branscher där det är svårt att hålla avstånd. 

Det går inte att bygga hus på distans

– Nu i mars har vi varit på skolor, både kommunala och privata, och besökt olika stora byggnadsprojekt. Det går inte att bygga hus på distans, sade Erna Zelmin-Ekenhem.

Arbetsmiljöverket planerar 2000 riktade inspektioner på arbetsplatser för att se hur det förebyggande arbetet sköts.
– Är det någon gång det förebyggande arbetet är viktigt, så är det när det handlar om en risk om varken hörs, syns eller luktar, sade Erna Zelmin-Ekenhem.

Vid dagens pressträff framkom att antalet anmälda arbetssjukdomar har ökat med 86 procent under 2020 jämfört med året innan.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email