Emma Lindhagen har startat brädspelsklubb i Tensta.
– Det finns mycket extroverta aktiviteter här, som idrott och teater. Jag önskar att det hade funnits en brädspelsklubb när jag växte upp, säger hon.

Emma Lindhagen är uppvuxen och boende i Tensta. Under hösten har hon sjösatt brädspelsföreningen Tensta Spelar. Till vardags arbetar hon som översättare, och hon är också engagerad i Internationella Bekantskapers läxhjälp i Spånga by. Genom det engagemanget väcktes idén till brädspelsklubben.

– Jag funderade på om jag skulle kunna göra något som var mer ”jag” här i området. Först tänkte jag på språkkafé, men det finns redan så många. Sedan kom jag på spelklubb. Det vore perfekt, det är en av mina favorithobbies.

Emma Lindhagen sökte på databasen som Sverok, det vill säga spelkulturförbundet, har över sina medlemsföreningar. Hon hittade bara en förening i Bromsten, och en datorspelsklubb i Järva. Det fanns en lucka i området när det kom till brädspel.

Behövs en del vilja och pengar för att ta sig in

Varför tror du att det saknats brädspelsföreningar här?
– Jag vet inte, det känns lite som en svennegrej. Det finns mycket i kulturen här. Många växer upp med spelen hemma. Annars är det en dyr och lite hipster hobby. Moderna brädspel är jätteinne, men det behövs en del vilja och pengar för att ta sig in i det.

Moderna brädspel, berättar Emma Lindhagen, har väldigt stor variation.
– Förut var spelen mer ”antingen krigar du eller så är du kapitalist”. Nu finns spel på alla teman, och i alla tidslängder. De klassiska gamla spelen, typ Trivial Pursuit eller Monopol, blir man aldrig klar med. Numera är många spel utformade så att de är väldigt tajta. Det finns också kooperativa spel, för dem som tycker mer om att samarbeta än att tävla.

Temakväll där farbröder får lära ut schack och backgammon

Med det menas inte att Emma Lindhagen vill utelämna de som gillar klassiska sällskapsspel.
– Det ska vara ett ställe dit alla kan gå. Svenska studenter som flyttat hit, ungdomar, unga vuxna, och äldre med invandrarbakgrund ska kunna mötas. Så småningom skulle jag vilja ha en temakväll med klassiska brädspel där farbröder får lära ut schack och backgammon.

Emma Lindhagens egen spelbana började som liten, med kortspel och klassiska brädspel med familjen. Sedan blev hon genom sin sambo mer inne på rollspel och moderna brädspel.

En klubb dit man kan gå och spela utan att köpa massa spel själv

Är det så att det behövs en introduktör för att börja med brädspel?
– Ja, det finns så fruktansvärt många spel och så mycket lingo. Och det är en dyr hobby. Visst finns det klubbar i stan, men tänk att som 14-åring härifrån behöva åka in och spela brädspel med en massa främlingar som nästan bara är etniska svenskar. Att i stället ha en klubb här, dit man kan gå och spela utan att köpa massa spel själv, kan ge folk en introduktion som de kanske inte skulle få förrän långt senare i åldern, eftersom det krävs en del extra inkomst.

Långsiktigt hoppas hon på att föreningen ska kunna bygga upp ett lånebibliotek, så att man kan ta med sig spel hem och spela med familjen. Hon fantiserar också om öppen förskola i ”brädspels-edition”, och språkkafé med brädspel.

Letar efter en lokal

Men Tensta Spelar är ännu i startgroparna. Nu letar de efter en lokal som de ska kunna vara i regelbundet.

– Optimalt skulle jag vilja att vi var på Tensta träff. Det är centralt och alla vet var det ligger. Nu sägs det att de kommer komma i gång, men man får se vad hyrorna blir på. Det är ju privat ägt nu, säger Emma Lindhagen.

Något lockande med att försöka bli bra på någonting

Vad är det du tycker är roligt med brädspel?
– Det beror på vilket spel det är. Men oavsett vilket är det något slags pussel man ska lösa, eller system man ska lära sig använda. Man får tänka kreativt på ett sätt. Det är något lockande med att försöka bli bra på någonting. Det är ett bra sätt för att umgås, även om jag också spelar solospel.

Den stora fördelen är mångfalden som finns i spelutbudet, enligt Emma Lindhagen.
– Jag kan spela ett spel med min bästis åttaåring, ett med min sambos vänner, ett med mina föräldrar. För de flesta människor finns det något spel man kan hitta.

Maria Bodin

Kom i kontakt med Tensta Spelar på deras Facebook eller Instagram.

Print Friendly, PDF & Email