Sammy Arda och kollegan Lovisa Borg Andersson

Kommande lördag, den 9 november, håller vänner och besökare tummarna för Hosam “Sammy” Adra som tävlar i Mack-SM. Tävlingen avgörs på Stockholmsmässan i Älvsjö. 

Temat för årets tävling är städer och de tävlande får tolka det på sitt eget sätt.  

Annons:
Annons:

– Jag tänkte mig en stad med citypuls och där man äter något i farten, något man kan äta och hålla i med en hand. Jag brinner för vegansk kost och innehållet i min macka är därför veganskt, säger Sammy. 

Sammy är född och uppvuxen i Australien. Han besökte Sverige för att hälsa på en vän under några dagar 2016. Här träffade han sin blivande fru och efter en tid provade de på att bo tillsammans i Australien. Sammy lämnade sin tjänst inom marknadsföring och utbildade sig till kock med inriktning på vegansk matlagning. Han startade egen restaurang precis vid pandemins utbrott. Det gick inte som planerat och familjen flyttade till Sverige 2021.  

Här sökte sig Sammy till restauranger och caféer med vegansk inriktning. På en av arbetsplatserna mötte han Ringo Nilsson och Leo Brood Björk som planerade att öppna en restaurang tillsammans. De tre blev kompanjoner och driver numera Restaurang Sustainaboule i Kista som vi tidigare skrivit om.

Jag kommer att klara tävlingen ändå

Restaurangen använder både sådant de odlat själva på en takterass i Kista och sådant en stor matbutik i närheten kasserar. Det som inte går att använda hamnar i en kompostanläggning. Därefter används det vid odlingen av tomater, chili och örter med mera i deras egna odlingar. 

De tävlande ska på tävlingsdagen ta med brödet de ska använda och innehållet till smörgåsen. Grönsakerna får inte vara tillredda utan det ska göras på plats. I Sammys macka ingår något han kallar “crispy cubes” som består av fermenterade linser, tofu och annat som ger god smak. Plus en massa grönsaker.  

Sammy har förberett sig noga

Under tävlingen har varje deltagare 15 minuter på sig att ställa i ordning sin arbetsstation och därefter 45 minuter att producera 20 mackor. Sammy har förberett sig noga och har gjort ett tidsschema där varje moment är uträknat hur lång tid det får ta. 

Just nu pågår arbetet med att inreda en ny restauranglokal som ska öppna upp redan på måndag. Under arbetet med att flytta saker råkade Sammy skada ett finger så illa att det bröts. 

– Jag kommer att klara tävlingen ändå. Jag tar med en köksmaskin som hjälper mig att tärna och strimla grönsakerna, säger Sammy. 

På frågan om vem han tippar som vinnare på lördag är svaret givet: 

– Det blir mackan som vi tagit fram! 

Monica Jansson 

Tävlingen om Sveriges bästa macka startade 2002 och har utvecklats genom åren. Vill du veta mer och kanske besöka tävlingen hittar du information här.