Det gror i betongen anordnade sin tredje stora fest vid Axbyplans kvartersodling i söndags. Rinkebyborna fick uppleva ett regnbågsspel av grönsaker, kultur och hjärta. Flera artister uppträdde och det såldes och skänktes nyskördade ekologiska grönsaker och bjöds på soppa, god sallad, somaliska piroger, kokosbollar och mycket mer.

Framför de vackert målade väggarna som skapats av Det gror i betongen, med motiv föreställande barn från Rinkeby och två händer som håller i en grodd, spelades och dansades det samba. Faith Ngabo framförde en kärleksballad om ”toxic relationships”. Tauna Niiugungo tog oss på en resa till södra Afrika med sitt instrument som låter som ett vattenfall av pärlor. Alejandro Vega, samt bröderna Rafael och Viktor Altez spelade peruansk folkmusik. 

When the revolution comes – Push Push!

Ayesha Quarashi intog scenen och hyllade Rinkebys barn på ett helt spektakulärt sätt! Barnen fångades in till lek och sång och följde Ayeshas rytmer, gungade och hoppade fram och tillbaka. ”When the revolution comes – Push Push!”

Dansgruppen Unruly Gang framförde en levande, välsynkroniserad och dramatisk dansuppvisning iklädda vita luvtröjor och Palmas Rojas spelade candomebe-trummor från Uruguay i sitt första uppträdande som grupp. Till trummorna fick vi även ta del av den brasilianska kampsporten capoeira.

Mitt bröd är ditt bröd, broder

Poeten Ahmad Hassan läste politiska texter om hur ”alla vill vara etta, alla vill vara kung, men blir slavar till märken vi knappt kan uttala och allt går nedåt som på en hal rutschkana”. Tillsammans med Yusuf Hussein läste han sedan: ”Mitt bröd är ditt bröd, broder. Det gäller att hålla samman i tider av kris. Många vi förlorat, men gemenskap och solidaritet i våra orter är det bästa som finns.”

Sammantaget var det en eftermiddag fylld av aktivitet. Ungefär 60 personer minglade, umgicks och dansade. Den gröna festen avslutas med den populära artisten Dahir Indho Jacey som sjöng på somaliska till svängiga och harmoniska rytmer.

Nikoletta Dolfin

Print Friendly, PDF & Email
Annons: