kvinnor i demonstration

Den feministiska rörelsen misslyckas med att inkludera alla som vill organisera sig feministiskt. Särskilt icke-vita personer exkluderas, enligt en rapport som släpptes idag på 8 mars.

Feministiska rum exkluderar icke-vita feminister. Det visar en ny rapport som sammanställts av nätverket StreetGäris. I en enkätundersökning med 556 svarande har 78 procent av de icke-vita respondenterna uppgett att de någon gång upplevt sig exkluderade ur mainstream-feministiska rum.

Inte bara synligt rasifierade personer utestängs från de feministiska gemenskaperna. Majoriteten av de som svarat på enkäten upplever att rörelsen saknar perspektiv som belyser klass, funktionsrätt och transfrågor.

Annons:

– Många har sökt sig till feministiska rum och upplevt exkludering, därför är det viktigt att det finns alternativ. En lärdom och läxa från rapporten är att vi behöver stötta separatistisk organisering, säger rapportförfattaren Lina Muktar Mohageb.

StreetGäris grundades för nio år sedan av unga feminister i Järva som saknade ett tryggt rum för att prata om feminism. De ville skapa plats för andra erfarenheter än de från den vita medelklassen. Förutom att skriva rapporter har de även arrangerat demonstrationer och panelsamtal och på sociala medier samlar nätverket tusentals tjejer och transpersoner i grupper och diskussionsforum.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Annons: