Fega politiker skapar konflikter på Järva

Insändare

När Stockholms kommunfullmäktige den 28 januari godkände begravningsplatsen som utplånar Järva DiscGolfPark begärde 5 ledamöter ordet. Men ingen pratade om Järvabornas livsmiljö och behov av rekreation. Eller områdets behov av attraktioner som drar besökare och ger status. Ingen nämnde att platsen är en allmän park som 2017 utsågs till Årets park, den mest nyskapande och inspirerande i Sverige.

 I stadshuset finns inte Järva. Kanske som en föreställning, eller fördom, men inte som verklighet och engagemang.

 Men de låtsas att de bryr sig. De talar om att det behövs kistgravar. Att ”muslimerna” vill ha denna begravningsplats. Men de ljuger.

 Vi i kampanjen Låt parken leva mötte många ortsbor under Järvaveckan. När vi berättade om kyrkogårdsnämndens planer blev de chockade, ledsna och förbannade. Ålder, kön eller religion spelade ingen roll.

 Jo, många muslimer i Järva blir glada om de får en begravningsplats rimligt nära. Men nej, de kan inte och har inte bestämt platsen. De vill absolut inte, lika lite som någon annan, ha den plats där begravningsplatsen gör maximal skada.

 Till råga på allt skyller stadshuspolitikerna på ”muslimerna”

 Det är centrala tjänstemän och politiker som har bestämt platsen, som har sett Järvabornas fina park och nu vill ta över den för sitt begravningsprojekt eftersom de inte förmår skapa något lika fint själva. De vill ta över Järvabornas prisbelönta aktivitetspark och förstöra den. Första etappen innebär flera års avspärrningar och byggkaos med gigantiska jordhögar, lastbilstransporter och tusen fällda träd.

 Till råga på allt skyller stadshuspolitikerna på ”muslimerna”, en minoritet som redan är utsatt för fördomar och islamofobi. Det är falskt, och det är fegt. De borde stå för sina egna destruktiva beslut, sitt eget val av plats. Istället gömmer de sig, svarar inte på mejl och vägrar komma till Tensta för att få en allsidig bild av projektet.

 På ena sidan i denna plankonflikt och demokratiskandal är vi 70 000 Järvabor och dessutom 20 000 årliga discgolfspelare.  I Stockholms stads enkät ”Bästa platsen” 2018 pekades Järva DiscGolfPark ut som den i särklass populäraste platsen på Järva. Och för discgolfspelare över hela världen är Järva-banan legendarisk. De uttalar namnet med respekt och längtan.

 På andra sidan har vi Stockholms stads egen kommunala byråkrati. Där kan man inte uttala Järva DiscGolfPark som funnits i 25 år, eller stava till Årets park. Man osynliggör parken som man vill döda, och beskriver platsen som ”ett område på och omkring Granholmstoppen i sydvästra hörnet av Järvafältet”. Inte ett ord om Parken. Ett borgarråd påstod i fullmäktige att ”idag finns där bara fula gräsfält”. Ingen sa emot!

 Förstörelsen av Järvabornas populäraste plats kommer att väcka vrede

 Med usla underlag döljer förvaltningen konflikten med rekreation, lek och friluftsliv, som de respektlöst påstår ska kunna pågå mellan begravningskvarteren. Deras luddiga formulering om ”ökad tillgänglighet” betyder egentligen bullriga bilvägar som skapar otrygghet där vi idag har ett grönt och bilfritt paradis. Politikerna låter sig luras av tjänstemännen eftersom de saknar egen kunskap om platsen och egentligen inte bryr sig så mycket om vad som händer ”därute” i Järva.

 Förstörelsen av Järvabornas populäraste plats kommer att väcka vrede, och med sin svepande och ansvarslösa retorik styr politikerna sorgen och hatet bort från sig själva mot Järvas muslimer som blir dubbelt drabbade.  De förlorar liksom alla Järvabor en älskad park, och deras religion missbrukas som argument för stadens övergrepp.

 För Låt parken leva:
Sarah Hansen, Akalla
Sundos Khadim, Tensta
Tewodros Zakariya Abdi, Rinkeby
Marja Erdal, Tensta
Ben Robertson, Akalla
Print Friendly, PDF & Email