en kvinna i svart sjal ler mot kameran

Den som slog på Sveriges Radio P1 i morse kunde höra folkhälsovetaren Fatuma Mohamed från Hjulsta i Söndagsintervjun. Där berättar hon om barndomen, Järva, problem och lösningar.

Fatuma Mohamed har både medverkat i Nyhetsbyrån Järva och synts en hel del i andra medier den senaste tiden, som representant för järvamammorna som organiserar sig mot våldet. Men när producenten från Sveriges Radio hörde av sig för att fråga om hon ville vara med i Söndagsintervjun blev hon chockad.

– Jag tänkte att producenten hade skickat fel, kanske hon ville ha tag på en annan Fatuma Mohamed. För jag är en vanlig medborgare och jag trodde att det bara var kändisar som fick vara med i Söndagsintervjun.

Jag har sagt det jag skulle säga och jag är nöjd

Men det var rätt person som hade fått frågan. Sveriges Radio ville ge plats åt Fatuma Mohamed och låta henne berätta hela sin historia i lugn och ro. Intervjun handlar om barndomen i Somalia och Kenya, om att som 18-åring giftas bort och hamna i Hjulsta och om livet som, till stor del ensamstående, mamma i Sverige.

– Det känns bra, jag har sagt det jag skulle säga och jag är nöjd. Jag är medveten om att jag inte var helt nyanserad i intervjun, jag uttryckte mig medvetet så att jag lade ansvaret på samhället. Vi föräldrar gör det vi ska och lite till och jag är så trött på att folk lägger skulden på oss hela tiden. Det är inte heller nyanserat.

I intervjun pratar Fatuma Mohamed inför många människor som aldrig har satt sin fot i Järva. Hon berättar om hur fint det är i området och sin positiva framtidstro, men också om de svårigheter som finns, med strukturell rasism, fattigdom och våld, och hur hon tror de skulle kunna lösas.

Många känner inte till den verklighet vi lever i här idag

– Många känner inte till den verklighet vi lever i här idag. Jag har haft en bra uppväxt med engagerade föräldrar och ett jättebra liv, men många har haft det värre. Det är viktigt att vi kommer närmare varandra så att vi kan förstå varann.

En som vet vad Fatuma Mohamed pratar om och skriver under på vart enda ord är Sabac Ali Hussein från Tensta. En av många mammor i Järva som gläds åt att deras röster nu får höras över landet.

– Jag är en av de som Fatuma pratar om och jag håller med om allt hon sade i intervjun. Det gör de andra mammorna med och jag hoppas verkligen att makthavarna lyssnar på henne. Vi gör allt för att våra barn ska utbilda sig och få ett bättre liv, ingen vill att deras barn ska hamna snett! Jag tror att om vi bara hade jobb och inkomst skulle vi själva kunna lösa våra problem.

Hela Söndagsintervjun med Fatuma Mohamed finns att höra på Sveriges Radios hemsida.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email