Förre ordföranden i Al-Azharstiftelsen, Bashir Ali, döms till fyra år och sex månaders fängelse. Tre före detta styrelseledamöter döms också till fängelse. Domen offentliggjordes i Stockholms tingsrätt på torsdagen.

Bashir Aman Ali döms till fyra år och sex månaders fängelse för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grov trolöshet mot huvudman. Dessutom meddelas han omedelbart näringsförbud i åtta år.

Tre av de före detta styrelseledamöterna döms också till fängelse. Två av dem till två år och fyra månader och den tredje till två år och två månader. De döms för skyddande av brottsling och grovt bokföringsbrott. De tre får även de näringsförbud i 4,5 år.

Annons:

Dessutom ska Bashir Ali tillsammans med de dömda och företagen Aman Holding AB och Aman Finance AB betala skadestånd till Al-Azhar-stiftelsen med 4 483 100 kr, plus ränta på beloppet.

De dömda överväger att överklaga domarna, beslut fattas inom tre veckor. 

Det var den 20 november förra året som fem personer med koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar greps. Alla fem har tidigare suttit i skolans stiftelses styrelse. Tre av dem släpptes i mitten av december, den fjärde strax före jul,

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: