Eva Lindström har fått årets Alma-pris, Astrid Lindgren Memorial Award, och det kommer som vanligt att uppmärksammas i Hjulsta grundskola.
– Ja, det blir samma fina firande även i år, säger skolans rektor Bassem Jerbi.

På Hjulsta grundskola arbetar elever och lärare sedan flera år med Alma-priset för att främja läsandet. Hela låg- och mellanstadiet kommer under lektionstid att ta reda på så mycket som möjligt om författaren och författarens böcker. På bildlektionerna brukar eleverna måla, på svenska lektionerna arbeta med poesi, läsförståelse och högläsning. Allt avslutas med fest och många gånger har skolan även fått besök av författaren som fått priset.

Förra året fick den franska författaren Jean Claude Mourlevat priset, men han kunde inte komma vare sig till Sverige eller Hjulsta på grund av pandemin. Men skolan firade ändå och i år hoppas rektorn att årets pristagare Eva Lindström kommer.

– Ja, vi firar i slutet av maj och vi tror att hon kommer, säger Bassem Jerbi.

Eva Lindström är en svensk bilderbokskonstnär, som har gett ut runt 35 egna bilderböcker samt illustrerat en lång rad böcker i samarbete med olika författare. Hon har tilldelats en rad priser, som Elsa Beskow-plaketten, Expressens barnbokspris Heffaklumpen, En bok för allas humorpris, bilderbokspriset Snöbollen (två gånger), Augustpriset (som hon har nominerats till tolv gånger), Axel Theofron Sandbergs akvarellpris samt Svenska Tecknares pris Kolla.

Juryns motivering lyder:
Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Bild på Eva Lindström: Jonas Adner

 

Print Friendly, PDF & Email