Somalias president Mohamed Abdullahi Moahmed (Farmajo) har undertecknat en federal vallag som banar iväg för ett flerpartisystem och en möjlighet att landet håller sitt första fria val på 50 år.

Efter ett 30 år långt inbördeskrig förbereder sig Somalia för att hålla sina första fria val som bygger på principen en man – en röst. Det är uppskattningsvis mindre än 5 procent av befolkningen som har egen erfarenhet av att delta och rösta i fria och demokratiska val.

Det är en historisk händelse, även om det finns flera hinder kvar på vägen innan fria val blir en realitet. Men grunden är lagd för att fria val kan hållas i slutet av 2020.

Annons:

”Det är ett historiskt framsteg och spännande tider för Somalia. Denna vallag kommer att ge somalier rätt till politisk delaktighet och möjlighet att forma sin framtid, en möjlighet som folket har förnekats i 50 år”, sade Halima Ismail, ordföranden för valmyndigheten, till Shabeele Radio.

Den antagna vallagen bygger på enmansvalkretsar

Valsystemet har diskuterats livligt och första förslaget föreslog ett proportionellt valsystem, precis som det är i Sverige. Men den antagna vallagen bygger på enmansvalkretsar. Valkretsarna är inte bestämda och det lär skapa en del politiska motsättningar. Det finns ingen folkbokföring i landet, men tanken är väljarna ska registrera sig och identifiera sig med biometriska ID-kort. Vallagen ställer krav på 4 procents väljarstöd för att ett parti ska komma in parlamentet.

Vallagen garanterar att 30 procent av parlamentarikerna ska vara kvinnor

Vallagen i Somalia garanterar att 30 procent av parlamentarikerna ska vara kvinnor. Att vallagen ska garantera en bestämd andel kvinnor i parlamentet var kontroversiellt, men det var nödvändigt att höja representationen för hälften av befolkningen. I det sittande parlamentet utgör kvinnor 24 procent av de 329 parlamentarikerna i över- och underhuset.

Senast Somalia genomförde allmänna val var 1969.

Awad Hersi
Print Friendly, PDF & Email