Mustafa Zatara, Fatuma Mohamed och Liban Jamal

I den här artikeln följer vi samtalet där Mustafa Zatara, som är skeptisk mot vaccinet mot covid-19, får alla sina frågor besvarade av folkhälsovetaren Fatuma Mohamed och Liban Jamal som utbildar sig till specialistläkare.

När Rinkebysonen och digitala kreatören Mustafa Zatara skrev på sina sociala medier om sin skepticism mot vaccinet mot covid-19, föreslog Nyhetsbyrån Järva ett möte.

Nyhetsbyrån Järva har sedan starten av pandemin rapporterat om viruset, smittspridningen och vaccinet samt under en tid upprättat sändningar där en nyhetssammanfattning av smittläget lästs upp på somaliska av folkhälsovetaren Fatuma Mohamed.

Annons:

Nyhetsbyrån Järva initierade därför ett möte mellan Mustafa och Fatuma för att ge Mustafa en chans att få sina frågor och funderingar kring allt som rör covid-19, men i synnerhet om vaccinet, besvarade. Fatuma Mohamed, som är projektledare för hälsoinformatörerna på Transkulturellt Centrum inom Region Stockholm, bjöd även in Liban Jamal till samtalet.

Liban är ST-läkare som specialiserar sig på geriatrik i Växjö. Han har arbetat med covid-19 i drygt ett år, och förra året grundade han föreningen Swedish-Somalis för Health and Education, SSHE, vars syfte är att framförallt utbilda svensk-somalier i hälsofrågor.

Vaccinet är något okänt som jag inte vet något om

Mustafa: När jag var liten fick jag lära mig i skolan att man inte ska ta sprutor, ändå har vi hamnat här nu. Jag förstår att det inte är den sortens sprutor som skolan varnade mig för, men vaccinet är något okänt som jag inte vet något om. Det kanske är ett för tidigt skede för att vaccinera människor, vet vi ens om vilka biverkningar vaccinet kan ha?

Liban: När vi är barn och ungdomar får vi här i Sverige flera olika typer av vaccin mot sjukdomar som en gång i tiden var mycket dödliga, men som idag – tack vare vaccinerna vi får mot dem – höjt standarden på den allmänna folkhälsan.  

Mustafa: Jag upplever det som att människor är uppdelade i tre läger: de som är emot vaccinet, de som är för, och de som är veliga.

Fatuma: Det har varit så ända från början. Det är ett nytt vaccin, många har inte kunskap om det, men forskningen pågår. Det som är viktigt för alla att veta är att det här vaccinet har tagits fram precis som alla andra vaccin. Man har tagit alla steg, så processen har varit väldigt noggrann.

Mustafa: Men vaccinet är ju som du säger nytt – varför har man då börjat med att vaccinera våra äldre som är så sköra? Är inte riskerna för att drabbas av biverkningar som störst hos dem?

Liban: Det är den äldre befolkningen som drabbas mest av covid-19. Därför är det viktigt att man skyddar dem först. Varje år ger vi ju influensavaccin, och vilka grupper prioriteras då? Vi inom vården för att vi inte vi ska smitta de äldre, om de äldre för att de löper störst risk att drabbas hårdast. Sedan är det bra att känna till att det är vanligt med lindriga biverkningar det första dygnet eller de första dagarna. Det är tecken på att vaccinet upptas av din kropp.

När det är en pandemi så kraftsamlar hela världen för att lösa krisen

Mustafa: Hade vaccinet endast testats på människor innan det släpptes?

Liban: Nej, när man tar fram ett vaccin brukar det oftast ta flera år. Och då finns det olika faser. I början testar man på djur, och sedan på ett antal få friska människor för att undersöka om det uppstår biverkningar. Just nu har den svenska befolkningen fått sammanlagt nästan 18,4 miljoner doser vaccin och bland dessa finns det drygt nittiotusen misstänkta fall av biverkningar, det vill säga 0,5 procent av alla som har fått minst en vaccindos. Det är en väldigt låg siffra i förhållande till hur många som fått vaccinet. 

Sedan är det som sagt misstänkta fall, inte bekräftade. Om du kommer till mig och säger att du har hälsorelaterade bekymmer kort efter att ha tagit vaccinet, så är jag då skyldig som läkare att anmäla det till Läkemedelsverket. Läkemedelsverket granskar sedan alla dessa fall och undersöker om det finns ett eller flera samband mellan fallen.

Fatuma: Man har följt alla steg i processen för att ta fram vaccinet, och det finns flera anledningar till att det gått snabbare att ta fram det här vaccinet än andra. Bland annat eftersom viruset är en SARS-variant som redan existerade. Grunden fanns alltså redan. Men sedan har man också tagit bort all onödig byråkrati som orsakar att det oftast tar väldigt lång tid att ta fram ett vaccin. När det är en pandemi så kraftsamlar hela världen för att lösa krisen. Fler människor blir inblandade och mer resurser satsas.

Mustafa: Finns det något land som har gjort bättre ifrån sig i att bekämpa viruset?

Liban: Jag brukar säga att vaccinet endast är en del av kampen. I Sydkorea har man exempelvis varit väldigt duktiga på att hitta smittade, testa dem och isolera dem. Varje land gör det bästa de kan efter sina förutsättningar.

Mustafa: Men om ett land har hittat ett framgångsrecept, varför delar man inte med sig av det till alla andra då?

Har läkemedelsföretagen sina egna forskare som tar fram vaccinen?

Fatuma: Det finns olika lagar i olika länder som kan innebära begränsningar. Sverige har väldigt starka grundlagar och det var bland annat därför man inte införde en lockdown här. Vi fick vänta i ett helt år för att ens få en pandemilag för att kunna införa restriktioner.

Mustafa: Har läkemedelsföretagen sina egna forskare som tar fram vaccinen?

Liban: Ja, och de granskas noga externt av det globala forskarsamfundet. Vetenskap är evidens. Om du gör en studie och den ska anses vara evidensbaserad, så måste jag kunna göra exakt samma sak och få exakt samma resultat som du.

Mustafa: Blev det en tävling mellan de olika företagen om vem som skulle att ta fram vaccinet först?

Liban: Absolut blev det en tävling. Ryssland var först med att ta fram ett vaccin, eftersom Ryssland alltid vill vara först. Men de skippade hela fas tre, när man testar om vaccinet fungerar eller inte. Man ger vaccinet till en stor grupp friska människor och en lika stor grupp får inget vaccin och sedan ser man hur många som insjuknar i varje grupp. På så vis skulle man skulle ha testat mellan 30-40 tusen friska människor för att undersöka om det uppstår biverkningar. Vaccinet fungerade ändå, men det var inte evidensbaserat. I Sverige har vi regler som vi måste förhålla oss till och därför accepterade inte Sverige det ryska vaccinet Sputnik V. Du kan alltså vara lugn för att Sverige förhåller sig till regelverket.

Mustafa: Jag har fått höra att Israel har varit bra på att vaccinera sin befolkning. Vad har de gjort som varit annorlunda?

Liban: Det är svårt att avgöra så här tidigt. Olika länder befinner sig i olika faser för att de har haft olika strategier. Det är inte förrän om 3-4 år när vi kan blicka tillbaka som vi kan veta vilken strategi som fungerade bäst.

Majoriteten av dem som ligger inlagda på sjukhus ovaccinerade

Mustafa: Hur ser läget ut just nu med viruset? Är det en positiv eller en negativ utveckling som man ser?

Liban: Just nu sprids ju den nya virusvarianten omikron. Den är mildare, men mer smittsam. Man ser att även om man är vaccinerad kan man bli smittad av den. Det är ungefär 80 procent vaccinerade av dem som smittas i och med att de utgör majoriteten av befolkningen. Däremot ser man att hela 80 procent av dem som vårdas på IVA och är svårt sjuka är ovaccinerade, vilket talar för att vaccinerna hjälper. Vaccin ska man ju ta för att undvika att bli svårt sjuk och hamna på sjukhus, och här ser vi tydligt att vaccinet fungerar.

Fatuma: Ja, man kan ju bli smittad även om man är vaccinerad, men man blir inte allvarligt sjuk. Dödligheten minskade också drastiskt under 2021. Även om smittspridningen just nu är hög, är dödligheten betydligt lägre än förra året, och det är tack vare vaccinet.

Mustafa: Vad skulle ni säga till min kompis som ironiskt sade att han hellre tar en heroinspruta på ”Plattan” än att ta vaccinet? Han menar att han åtminstone vet vad heroinsprutan innehåller.

Liban: Heroin brukar oftast blandas ut med allt möjligt utan att köparen vet om det, och dessutom finns det höga infektionsrisker med att ta en spruta som inte ges av vårdpersonal. Det är exempelvis vanligt att smittas med HIV. Vi vet vad vaccinet mot covid-19 innehåller och den informationen finns öppen för allmänheten att ta del av. Så jag köper inte det din kompis säger.

Mustafa: Tack för att ni tog er tid att svara på mina frågor. Jag uppskattar det väldigt mycket och allt ni gör. Ni är väldigt viktiga och behövs.

Fatuma: Du behövs också. Vi tvingar inte dig att ta vaccinet, men om du ändrar dig efter att ha bearbetat all information du fått idag, så är du välkommen att komma och jobba som hälsoinformatör. Vi finns här för dig.

Eleni Terzitane
Mustafa Zatara, Fatuma Mohamed och Liban Jamal
Mustafa Zatara, Fatuma Mohamed och Liban Jamal
Mustafa Zatara och Liban Jamal
Print Friendly, PDF & Email