boken obscuritas i en bokhylla

Författaren och journalisten David Lagercrantz är tillbaka med en ny roman, Obscuritas som släpptes i början av november. Huvudkaraktärer är polisen Micaela Vargas och professorn Hans Rekke som kommer från två skilda världar, Husby och Östermalm. Tillsammans samarbetar de för att lösa ett mordfall. 

I början av boken får läsarna reda på att ett mord har skett på Grimsta IP och den döde är fotbollsdomaren, Jamal Kabir. Personen som häktas för mordet är Giuseppe Costa vars son spelar i fotbollslaget som Kabir dömde. Polisledningen anlitar psykologiprofessorn och den världsledande experten på förhörstekniker, Hans Rekke för att förhöra Costa. 

Spåren leder till CIA:s hemliga tortyrfängelser

Utredningen blir större än vad man trott. Polisen Micaela Vargas och Rekke bestämmer sig för att samarbeta och när de gräver djupare får de reda på mer om Kabirs förflutna i Afghanistan och om hemligstämplad information som undanhållits för dem. Spåren leder till CIA:s hemliga tortyrfängelser och talibanernas strid mot klassisk musik. Boken utspelar sig under 2003, samma år som USA invaderade Irak. 

Lagercrantz skildrar de två världar som huvudkaraktärerna kommer från, Husby och Östermalm. Vargas är en nybliven polis med chilenska rötter. Hon är uppvuxen på Trondheimsgatan i Husby tillsammans med sin mamma och sina bröder, Simon och Lucas. Micaela beskrivs som en ”tuff brud” och som en person som vågar stå upp för sig själv. När hon tas bort från utredningen gör hon ett bättre jobb än hennes manliga kollegor vilket leder till att hon tas in i utredningen igen. Vargas bor i ett så kallat socioekonomiskt utsatt område och när hon kliver av tunnelbanestationen på Östermalm hamnar hon i överklassens centrum. Författaren illustrerar överklassmiljön i det första mötet mellan poliserna och professor Rekke när de får syn på den överdådiga villan och när de hör Rekkes dotter, Lovisa spela fiol. 

”Djursholm var andra ändan av tunnelbanelinjen. Här bodde de som fötts med en vinstlott i handen medan det hos dem i Husby mest fanns granatskärvor, splitter från sådant som gått sönder långt borta. Det var Simón som gett henne tanken.”

Vikten av att leva i en demokrati lyfts upp i boken

Vikten av att leva i en demokrati lyfts upp i boken. Under terroristernas styre i Afghanistan var flera grundläggande och mänskliga rättigheter som att spela musik förbjudet. I boken lyfter man fram karaktärer som bodde i Afghanistan under den tiden och som inte kunde utöva sin konst. Mordutredningen är allt annat än ytlig. Historien börjar på Grimsta IP, men är i ett större sammanhang kopplad till Sovjetunionens musikskolor, CIA:s hemligstämplade tortyrfängelse och terroristernas krig mot västerländsk musik. 

Helt klart är att Rekke och Vargas är den svenska versionen av Sherlock Holmes och doktor Watson. Rekke är ett geni som lägger märke till detaljer och tänker utanför ramarna. Förutom hans skarpa iakttagelser av tortyrmärken på Kabirs kropp hittar han även en liten blomma på mordplatsen, som avslöjar vem eller vilka som ligger bakom Kabirs död. Vargas är lik Watson, hon lyssnar och kommer på idéer och tillsammans utgör de ett oövervinnligt utredarpar. 

Fatma Qureshi
Print Friendly, PDF & Email
Annons: