Dialogmötet i Kista träff på måndagskvällen var välbesökt. Många ville diskutera hur den lokala demokratin kan stärkas i Järva. Mötet inleddes av fem talare; tre tjänstemän från förvaltningen och två politiker. Inga frågor från publiken tilläts.
Mötet var det fjärde, och sista för i år, som anordnats mellan stadsdelsförvaltningen och föreningslivet. Tidigare dialogmöten har handlat om Fokus Järva, om sommarlovsaktiviteter, om trygghet i samhället och gårdagens möte handlade om lokal demokrati. Men själva dialogen, där även föreningslivet kunde delta, skulle ske i mindre grupper och var schemalagd som mötets sista punkt.
– Demokrati handlar om delaktighet och möjligheten att kunna påverka sin vardag, sade Rashid Mohamed (V), ordförande i Järva stadsdelsnämnd, som var den första politikern att tala.
– Staden har satsat enormt på Järva under de här åren, satsningar för att ge barn och unga bästa möjliga förutsättningar för framtiden, fortsatte han.
En av de satsningar han nämnde är att fler barn kan få åka gratis på kollo i sommar, pengar får inte bli ett hinder för någon som vill åka med.
Stadens finansborgarråd, Karin Wanngård (S) fortsatte sedan. Hon hyllade det engagerade föreningslivet i Järva, som hon menade är grunden för demokratin i samhället.
– Vi ser oro i omvärlden, med krig och diktatoriska ledare, och ska vi kunna hålla fast i vår demokrati så måste vi alla engagera oss, sade hon.
Karin Wanngård uppmanade publiken att skicka in medborgarförslag.
– Boulebanan i Akalla och skateparken i Tensta är medborgarförslag som blivit verklighet.
Jonas Eliasson, avdelningschef för administrativa avdelningen i Järva, tog vid. Även han talade om en värld i förändring där demokratiska värderingar inte alls är självklara.
– Vad sker då? Jo, medier och journalister begränsas, forskare och konstnärer blir mindre fria, mindre fria val och civilsamhället försvagas, sade han och menade att den utvecklingen är viktig att motverka.
Moa Edin, även hon från förvaltningens administrativa avdelning, fortsatte. Hon slog fast att stadsdelsförvaltningen ska fungera som en kanal för ”ert engagemang, er vilja och era behov och vi ska kanalisera ut dem till någon typ av verklighet.”
Hon visade också en bild på pensionärsrådet i Järva, så att alla kunde se. Då avbröt den före detta medborgarvärden Mohamed Hagi Farah med en fråga, fast de inte var tillåtna.
– Representerar de oss i Järva? Hur kommer det sig att ingen i pensionärsrådet ser ut som vi gör här?
Amin Barkhadle, från Folkets Hus & Parker, Lucia Ramirez från ABF Stockholm och Annika Hamilton från Studiefrämjandet satt i panelen när det var dags för föreningslivets representanter att ta plats på scen. Då kom frågan om representation upp igen, både Barkhadle och Ramirez betonade vikten av representation, som en förutsättning för ett starkt engagemang. ”Projekttrötthet”, brist på pengar och långsiktighet, var andra problem som togs upp. Dessutom betonade alla tre betydelsen av att all verksamhet utgår från människors behov.
Efter en kort paus, var det dags för det som kallades dialogen. Folk delades upp vid olika bord och varje bord diskuterade en specifik fråga. Stadsdelsförvaltningen kommer efteråt att mejla ut en sammanfattning från bordssamtalen till berörda föreningar och deltagare, meddelar förvaltningens kommunikatör.
Kerstin Gustafsson Figueroa