Det är viktigt att röra på sig. Gör man det tillsammans och samtidigt lär sig saker blir det ännu roligare. I Norra Järva Hembygdsförenings regi anordnas därför guidade promenader i vårt närområde. Söndagens vandring började vid Mellangården i Akalla by och gick till Eggeby gård. Jocke Arfvidsson var vår kunnige guide.

Det första kulturminnet vi kom till var ett skyddsvärn, som användes när militären höll till på Järvafältet (1905-1970). Inifrån värnet kunde man utan risk låta granater brisera. Genom smala öppningar i betongskyddet löste man ut granaterna.

I Eggeby har det funnits människor långt före vår tideräknings början

Annons:
Bild: Adam Kondzior

I Eggeby har det funnits människor långt före vår tideräknings början. Runstenen vid Eggeby är däremot ”bara” 1000 år gammal. Den lät en änka resa efter sin ende son. Om hon hade några döttrar berättar inte stenen.

I närheten på en stenhäll gömd under en tall finns en inristning som vi kan läsa utan problem: ”Kanske men jag vet inte riktigt”. Konstnären heter Maria Eriksson och verket gjordes 1994.

Helt nära ligger Järvabadet. Utanför badet står en liten grabb med en badboll. Han tittar ner i marken och ser lite moloken ut kan man tycka. Men framför honom ligger ett eklöv. Eggeby kommer av ett gammalt ord för ek, alltså ekarnas by eller ekarnas gård.

Eggeby gård har haft många ägare genom historien

Eggeby gård är en gammal bondgård och har haft många ägare genom historien. I slutet av medeltiden var den prästgård. På den tiden fick prästerna sitt uppehälle från jordbruksverksamhet. Dagens huvudbyggnad uppfördes 1886.

När militären tog över Järvafältet fick den dåvarande bonden inhysa officerare på övervåningen. Försvarsmakten använde en svensk kvalitetsprodukt, Falu rödfärg, för målning av sina byggnader. När den militära eran var över lyckades man skrapa fram originalfärgen. Idag är därför Eggeby gård ljusgrön. I den pampiga byggnaden kan man, efter en promenad på Järvafältet eller en simtur i Järvabadet, ta en kaffe på Kafé Grönlingen.

Naturskolan i en av flyglarna undervisar skolbarn i naturlära, som det hette en gång i tiden. De får för en stund lämna datorvärlden och stiga ut i verkligheten, som är väl så spännande. Flygeln var tidigare ett magasin där säden förvarades och även maldes.

På hemvägen ett stopp vid Igelbäckens bassäng

På gårdsplanen och däromkring finns många konstverk och man har även ordnat stora utställningar på området. Undertecknads favorit är en liten oansenlig lada gjord av konstnären Anders Jansson. Gruppen tog en fikapaus vid några bänkar på gården.

På hemvägen ett stopp vid Igelbäckens bassäng, som rekryterna badade i på den tiden. En anläggning som så många passerar, men som så få känner till trots att bassängen bara ligger 2-3 meter från promenadvägen.

Över oss passerar en häger med den typiskt böjda halsen under flygningen. I närheten ropar en fasan, en ormvråk segelflyger i cirklar, på fågelmatningen ses även flera ekorrar och på ett ställe har en hackspett länsat kottar på deras frön.

Järvafältets rika kultur, flora och fauna ska vi vara rädda om.

Text och bilder: Curth Axelsson
Print Friendly, PDF & Email