Flera kvinnor på scenen när Streetgäris firar 8 mars och 10-årsjubileum.

Den 8 mars anordnades en fest för alla tjejer och icke-binära personer för att fira internationella kvinnodagen och att StreetGäris fyller tio år. StreetGäris är en ideell förening, som är varken religiöst eller partipolitiskt knuten, med uppdraget att demokratisera och omfördela makten i samhället.

Kvällen började med ett mingel och efterhand fylldes salen av alla gäster som tagit sig dit trots det snökaos som rådde i Stockholm. Kvällens konferencier, ingen mindre än ortens komiker Melody Farshin, presenterade kort upplägget för kvällen och vilka gäster som skulle delta.

Festen inleddes med ett panelsamtal med Banar Sabet och Kawtar Chibli, båda aktiva inom olika feministiska miljöer. Samtalet leddes av Lina Mohageb och handlade om den årliga rapporten ”Fem tempen” som StreetGäris tar fram. Fokus för panelsamtalet låg på rapportens resultat, och det lyftes fram att majoriteten av icke-vita feminister känner sig exkluderade i mainstream-feministiska miljöer. Paneldeltagarna svarade på frågor utifrån sina egna erfarenheter och diskuterade vad som behövs för att skapa inkluderande och trygga rum.

Kvällen fortsatte med poesi, skriven och uppläst av Mariama Jobe. Hon talade bland annat om tiden efter sin utbrändhet, sina känslor och tankar samt hur de påverkat hennes återhämtning. Mariama Jobe betonade även vikten av att inte bara en person representerar och banar väg för marginaliserade grupper, utan att flera personer ska få möjlighet att vara en del av det.

För andra året i rad delades priset ”Årets Kraft” ut, denna gång till personerna bakom Instagramkontot ”Läkare mot rasism” för deras kritik av maktstrukturer och orättvisor inom vården.

Kvällen avslutades med en livepodd med Galdem A Talk och en fin show av artisten Imenella.

Asmaa Farah

Print Friendly, PDF & Email
Annons: